Uus raamat võtab kemmergud luubi alla

Sakala
Copy
Viljakas autor Heiki Raudla võttis oma uues teoses ette kemmergukultuuri.
 
Viljakas autor Heiki Raudla võttis oma uues teoses ette kemmergukultuuri.  Foto: Elmo Riig

Heiki Raudla sai valmis kõneka pealkirjaga teose "Kemmerguraamat", mille idee sündis sellest, et toidu, toiduvalmistamise, söömise ja köögi teemal on eesti keeles välja antud sadu raamatuid, kuid sellele loogiliselt järgnevast tegevusest ja väljakäigust vaid üksikuid. 

"Sellega seonduv on meie kultuuris varjatud ja tabudega ümbritsetud. Viisakas seltskonnas ei kõnelda neist toiminguist otse," märgib Raudla. "Öeldakse, et lähen suurele või väikesele asjale; sinna, kus keiser jala käib; lähen number ühele või number kahele. "Tualetti" või "WC-sse" minnakse isegi siis, kui tegemist on kõige ehtsama peldikuga.”

Ajaleht The Times tegi aga sajandivahetusel kokkuvõtte möödunud aastatuhandest ja arvas tualeti inimkonna kümne parima leiutise hulka. Keskmine inimene käib seal aastas 2500 korda. Kogu elu jooksul kulub käimlas aega mõnest kuust kolme aastani.

Soomes on välja antud juba kümmekond kemmerguhuumori raamatut. Raudla otsustas teemat laiendada ja pakub 392 leheküljel lisaks naljadele lugemist kemmergu ajaloost, põnevaid lugusid ja fakte, väljavõtteid ajalehtedest ning peldikuluulet, -aforisme ja -vanasõnu.

Raamatu esitlus on kolmapäeval, 24. mail kell 16 Viljandi muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles