Mario Kadastik: miks me nimetame obstruktsiooni riigi tasalülitamiseks? (1)

Mario Kadastik
, Riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Mario Kadastik, riigikogu liige
Mario Kadastik, riigikogu liige Foto: Tairo Lutter

VEIDI riigikogu matemaatikat lugemiseks. Enne esmaspäevast riigikogu istungit oli opositsioon üle andnud 478 arupärimist ja 182 eelnõu. Neid kõiki peaks riik nüüd menetlema asuma.

Alustuseks arupärimised. Esiteks peab riigikogu kantselei neid süsteemi sisestama. Siis peab juhataja neid välja saatma iga arupärimise allkirjastades. Juba ainuüksi allkirjastamine (ava digiallkirjastamise konteiner, lisa fail, allkirjasta, sulge) võtab umbes kaks minutit. Seega kulub üksnes sinna umbes 16 tundi riigikogu esimehe Lauri Hussari tööd. Aga selle ettevalmistamine – digitaliseerimine ja muu – võtab ametnike tööd vähemalt kaks korda nii palju ehk siis paneme kirja umbes 32 tundi.

SEEJÄREL peavad ministeeriumites ja riigikantseleis ametnikud need dokumendisüsteemis registreerima, sisu järgi määrama, kes seda menetleb, ning edasi saatma. Jälle saame rahus kirja panna minimaalselt kaks minutit ühe arupärimise kohta. See on jälle 16 tundi ametniku tööd. Siis peavad järgmised ametnikud sisuga tutvuma: lugema läbi, kokku panema teiste sarnastega, otsima vastused ... Oletame, et ühe arupärimise läbitöötamine võtab umbes 30 minutit. Seega umbes 48 tundi ametnike tööd, kui loota, et vaid iga viies on unikaalne (päris palju on sarnaseid või kattuvaid arupärimisi) ja saab töömahtu viie võrra kokku võtta. Kui ei saa, siis kuni 240 tundi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles