Muuseumiöös tuleb liikumist

Sakala
Copy
Viljandi muuseumis kohtab külastaja muuseumiööl karu, põtra ja ilvest.
Viljandi muuseumis kohtab külastaja muuseumiööl karu, põtra ja ilvest. Foto: Marko Saarm

Laupäeval ootavad muuseumid ja mäluasutused kõiki kella 18–23 külla ning sel õhtul maksab sissepääs muuseumidesse üks euro.

Viljandis Kondase keskuses kestab muuseumiöö kella 18–22 ning vaadata on kogu maja täitev näitus «Sõsarkond. Rieti perekonna naisfotograafid», millega tähistatakse 150 aasta möödumist Viljandi meisterfotograaf Jaan Rieti sünnist. Õed Marie Riet ja Anna Kukk ning Marie tütred Hilja Riet ning Elma Tünder on näituse peategelased, kelle elu ja looming toob meieni ajahetked XIX sajandi lõpust XX sajandi keskpaigani. Nad olid emantsipeerunud, moodsad, andekad, loomingulised, õpi- ja reisihimulised naised.

Viljandi muuseumis saab vaadata Jaan Rieti fotoateljee tegevusele pühendatud näitust ning liigutada nii keha, mõtteid kui loovust. Peresid ja sõpruskondi liitev linnamäng ootab seiklema kogu muuseumiööle eelneva nädala. Osalejate vahel läheb loosi Viljandi linna ja muuseumi väljapandud auhindu. Kuigi loosiõnn saab naeratada vähestele, on võitjad kõik, kes raja läbivad ning koguvad sel viisil teadmisi linna ja muuseumi ajaloo kohta.

Laupäeval kell 18.30 saab teha muuseumi giidi Heli Grosbergi juhendamisel mõnusa jalutuskäigu spordilinn Viljandi radadel. Kogunemine muuseumi esises pargis.

Teine tuur algab kell 19.30 Jaan Rieti näituselt ja viib tutvuma selle fotoateljeed pidanud mehe elu ja loominguga. Näituse kuraatori Herki Helvese juhendamisel tehakse jalutuskäik Rieti fotodel jäädvustatud paikadesse.

Kell 20.30 vaatavad muuseumi loodustoas muuseumi 145 tegutsemisaastale tagasi muuseumi direktor Jaak Pihlak, teadusdirektor Ain-Andris Vislapuu ja muuseumi sõprade seltsi esimees Heiki Raudla.

Muuseumi hoovis saab kella 18–20 mängides ja liikudes tunnetada kiirust, osavust ja tasakaalu, loodustoas saab proovile panna teadmisi ja mõõtu võtta «Loomade olümpias» ning kella 18–21 oodatakse lapsi oma loovust avama hiljuti avatud Tõrukojas.

Ainult üheks õhtuks toob Viljandio muuseum hoidlatest vaatamiseks välja eriilmelised ja -otstarbelised liikumisega seostuvad esemed ja fotod liikumisvahenditest.

Eesti Rahva Muuseumi Heimtali muuseumis on laupäeva õhtul videvikulaat ja väljanäitus. Kohal on käsitöölised ning osaleda saab mitmes töötoas. Eesti rookoondis juhendab rookroonide valmistamise töötuba. Taluelu osaühing õpetab võrkkottide kudumist ning vahast rätiku valmistamist, mis on hea alternatiiv toidukilele. Lisaks on laadaplatsil kohal tantsumaja koos Romet Allingu duoga Eesti pärimusmuusika keskuse eestvedamisel. Avatud on Anu Raua 80 aasta juubelile pühendatud näitus «Mälestuskillud» ning Linnupette kohvik muuseumi juures oleva vana vallamaja õuel.

Helilooja Mart Saare majamuuseumi juures Hüpassaare õpperaja alguses oodatakse tulijaid kell 16.30, et liikuda mööda neidsamu metsa- ja rabaradu, kus armastas liikuda oma kodujuurtega kokku kasvanud Mart Saar. Matka pikkus on ligi 4,4 kilomeetrit ja see kestab poolteist tundi. Matkama tulles tasub kaasa võtta oma toidukott ja jook, selga panna ilmale vastav riietus ning jalga mugavad jalatsid.

Suure-Jaanis heliloojate Kappide majamuuseumis musitseerivad Villem Kapi pojatütar Lilian ja tema õpilased Tallinnast.

Sürgavere radaritorn on avatud kella 16–20. Sealsed petsialistid tutvustavad muuseumiööl radari tööpõhimõtet ja otstarvet ning räägivad, mida põnevat radari abil veel näha saab. Lisaks saab torni rõdult nautida kaunist vaadet. Külastusajad ja registreerimise info avaldatakse keskkonnaagentuuri veebilehtedel ilmateenistus.ee ja keskkonnaagentuur.ee, samuti ühismeedia kanalites.

Raudteelinna Mõisaküla muuseum on avatud kella 9–23 ning nii pääs muuseumi kui dresiinisõit maksavad ühe euro. Muuseumis on vaadata näitus «Kuhu minna, mida teha?» ning kell 23 algab öömatk «Jalutuskäik neljas pargis».

Viljandis on Rüki galerii muuseumiööl avatud tasuta ning uksed on lahti kella 22-ni. Vaadata saab Cloe Jancise näitust «Soovide kaev».

Viljandi kunstikoolis näevad huvilised endise klubihoone hilisklassitsistliku puitarhitektuuri silmapaistvamaid näiteid. (Sakala)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles