Raamat tutvustab Viljandi erilisust

Sakala
Copy
Viljandi mitmekihilisus ei ole hetkega hoomatav, selles linnas on vaja aegamisi liikuda.
Viljandi mitmekihilisus ei ole hetkega hoomatav, selles linnas on vaja aegamisi liikuda. Foto: Elmo Riig

Teisipäeval kell 17 esitletakse Viljandi linnaraamatukogus muinsuskaitseameti trükist "Elavad vanalinnad. Viljandi". Kingitusena ootavad esitlusel osalejaid tasuta trükisoojad raamatud.

Trükiste sari "Elavad vanalinnad" avab üheksa Eesti linna – Viljandi, Haapsalu, Kuressaare, Lihula, Paide, Pärnu, Rakvere, Valga ja Võru muinsuskaitse loo kohalike inimeste vaatenurgast. Trükistes tutvustatakse vanalinnade väärtusi ja kujunemist ning uuritakse, mis on vajalik selleks, et sünniks nüüdisaegne, kestlik ja elav linnasüda.  

Viiest tekstist koosnev raamat avab koostajate kinnitusel linna ajalugu ja tänapäeva ning piilub ka tulevikku. Linna ruumilised ja arhitektuursed väärtused on sõnastanud arhitektuuriloolane Leele Välja, linnasüdame kujunemisloo on kirja pannud Viljandi muuseumi teadusdirektor Ain-Andris Vislapuu ning pärandi hoidmisest ja restaureerimisest kirjutab restauraator Juhan Hint. Viljandit kui loovat linna avavad Kondase keskuse juht Mari Vallikivi ja linnakunstnik Kristi Kangilaski. Viljandi peaarhitekt Olav Remmelkoor annab sissevaate vanalinna lähiaja muudatustesse, aga ka arenguvõimalustesse. Tema visiooni järgi on Viljandi nüüdisaegne ja tehnoloogiliselt edumeelne väärika ajalooga väikelinn.

"Viljandi vanalinnal on väärtused ja eripärad, mis teevad selle teiste vanalinnade seas eriliseks ja esiletõstmist väärivaks," leiab Leele Välja. "Ainulaadsetele puitklassitsismi, tellishistoritsismi ja juugendi hoonestuskihistustele koos vähem eriliste ajalooliste hoonetega sekundeerivad linna vanemas osas looklevad munakivitänavad ja sillutatud hoovid. Pisut kaugemale jäävatel aladel kohtab maalilist linnaruumi tänu eriti ekspressiivsele reljeefile ja kõrguste vaheldumisele. Ordulossi varemed koos maaliliste lossimägedega lisavad aga hoopis võimsama mastaabi kui pisut miniatuursena mõjuvas vanalinnas. Viljandi mitmekihilisus ei ole hetkega hoomatav, pigem on siin eestlaslikult vaja aegamisi liikuda ja palju kordi käia, et linna erilisust päriselt tajuda."

Trükis on eesti keeles, raamatu lõpus on ingliskeelne kokkuvõte.


Muinsuskaitseameti trükis "Elavad vanalinnad. Viljandi"
Muinsuskaitseameti trükis "Elavad vanalinnad. Viljandi" Foto: Raamatu Kaas
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles