Juhtkiri Mis võiks olla tähtsam kui laste tervis?

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Seisukohta, et noorte vaimne tervis on teema, mis vajab erilist tähelepanu, ning et selle toetamine on ühiskondlikult väga suure tähtsusega, pole ilmselt vaja pikalt põhjendada või kaitsta. Mis võiks olla tähtsam kui laste tervis ning nende kannatuste leevendamine? Kelle või mille nimel me siis üldse pingutame, kui mitte nende?

Kui üldse on kohta, kus ei ole mõeldav käsi laiutada ning otsuseid tehes ja spetsialiste palgates jalgu lohistada, siis on see laste heaolu. Me ei ehita ju laste mänguväljakuid selleks, et üksinda nukrutsev laps vaikselt kiikudes muremõtteid mõlgutaks. Me ei rahasta kõrgkoole selleks, et neis istuks 18-aastased, kes on juba elust ja maailmast väsinud ning keda aasta jooksul üha vähemaks jääb, sest stressi all murdunult pole õppimisele võimalik keskenduda. Me ei ehita maanteid selleks, et mööda seda sõitvas bussis istuv laps sooviks, et ta hommikul ei oleks ärganud. Kõik teisedki kulutused, pingutused, otsused ja tegemised muutuvad üsna sisutühjaks, kui need, kellele me maailma loome, ei tunne ennast selles hästi.

Seega tasub tähelepanelikult lugeda tänases lehes olevat pikka intervjuud Thea Marraniga ning seal öeldut tõsiselt võtta. Seda tasub teha lapsevanematel, õpetajatel ja naabritel ning loodetavasti jääb nii mõnigi noor seda lugedes mõtlema ja leiab endas jõu abi otsida. Meie asi on hea seista selle eest, et see abi on kvaliteetne, empaatiline ja kiiresti kättesaadav ning sotsiaalne võrk laste ja noorte ümber tihe kui sametkangas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles