Politsei hoiatab: kelmid petavad Marketplace’is inimestelt välja tuhandeid eurosid

Sakala
Copy
Facebooki müügikeskkond Marketplace
Facebooki müügikeskkond Marketplace Foto: Erakogu

Aprillis on politseisse pöördunud kümned inimesed, kes on langenud ostu-müügiplatvormidel pettuse ohvriks. Facebook Marketplace’is ostes või müües on inimesed viimaste nädalate jooksul kelmidele kaotanud tuhandeid eurosid.

Kelmide skeem näeb välja nii, et kauba ostjale või müüjale saadetakse kullerteenuse link, millesse peab sisestama oma andmed, kas pangakaardi numbri, Mobiil-ID või Smart-ID koodid. Kui inimene on oma andmed sisestanud, siis mõne aja pärast kantakse tema kontolt summa võõrale pangakontole.

Näiteks soovis üks Jõgevamaal elav inimene osta Marketplace’i kaudu paarkümmend eurot maksvat korvtooli. Müüja saatis kulleri lingi, millesse ostja pidi sisestama andmed ja tegema makse. Makse tuli allkirjastada Mobiil-ID-ga, aga korduvalt küsiti vale summat. Ostja proovis makset tühistada, aga hiljem selgus konto väljavõttest, et võõrastele oli kadunud 2500 eurot.

Politsei- ja piirivalveameti küber- ja majanduskuritegude menetlusjuhi Jaanus Juhansoni sõnul on kelmid kavalad ning püüavad inimesi lõksu meelitada erinevate skeemidega. "Uute platvormide tulekuga on kelmide tegevus laienenud, sest kelmid on seal, kus on inimesed. Sellepärast tasub alati olla veebis midagi ostes või müües eriti tähelepanelik. Enne makse tegemist soovitame inimesel kontrollida summa saaja tausta. Näiteks guugeldada inimest," rääkis ta.

Juhanson tõi välja, et parim ennetus ostu-müügiplatvormide pettuste vastu on teadmiste hankimine ja jagamine. "Meie kogemus näitab, et veebikelmide lõksu satuvad igas vanuses inimesed. Oluline on harida ja kontrollida nii iseenda kui ka meie lähedaste teadmisi veebis valitsevate ohtude teemal. Jagage oma lähedastega infot, mis andmeid võib kuskile sisestada ja milliseid linke avada," selgitas küber- ja majanduskuritegude menetlusjuht.

Ta lisas, et kõige tähtsam on mitte kellelegi jagada oma PIN1- ja PIN2-koodi. "Neid koode ei tohi jagada isegi panga ega politseiga. Kui keegi neid küsib, siis on suure tõenäosusega tegemist kelmiga," ütles Juhanson.

SOOVITUSED

Politsei soovitused, kuidas ennast kelmide eest kaitsta.

• Ära jaga kunagi kellelegi oma PIN1- ja PIN2-koodi.

Neid koode ei tohi mitte kellegagi jagada, isegi panga ega politseiga.

Kui aga seda juba tegid, siis blokeeri need kiiresti. Helista kiirelt panka ja lase kõik ülekanded blokeerida, sest keegi teine teab sinu PIN-koode ja võib hakata sinu kontolt raha varastama.

• Kui ostad midagi võõralt inimeselt, siis kontrolli internetist tema tausta.

Võõralt inimeselt ostmisega kaasneb alati teatud risk. Ära usalda müüjat pimesi ja kontrollimata.

Tee lihtne otsing internetis, sest sageli on selliste kelmide kohta juba hoiatavat infot üleval.

Mida suurema summaga on tegemist, seda kindlam on teha ostu-müügitehing vaid inimesega, kellega oled kohtunud.  

• Kui saad sõnumi, milles on interneti link, ära kohe vajuta sellele.

Ära vajuta automaatselt lingile, mis sulle SMS-iga saadetakse.

Kui sulle tuleb sõnum näiteks kullerfirmalt, kuid sa ei ole ühtegi pakki tellinud, siis on see kelmus ja ära linki ava.

Alati kui sõnum tundub kahtlane, ignoreeri seda või kustuta telefonist.

• Kui avastad, et oled kelmidele pangamakse teinud, siis helista kohe oma panka.

Kui tegutsed kiiresti, siis saab pank tühistada või vaidlustada ülekande.

Anna pangale teada, millist infot kelmidele oma pangakonto kohta andsid – selle info abil aitab pank inimese pangakonto taas turvaliseks teha.

Seejärel teavita politseid.

• Ära nõustu telefoni teel ühegi rahalise tehingu või pangaülekandega.

Ole väga ettevaatlik ja kahtlustav alati, kui keegi soovib sinuga telefoni teel teha mõnda tehingut, lepingut või pangaülekannet.

Alati kui kahtled, helista panka või võta ühendust veebipolitseinikuga ja küsi, kas tegu võib olla kelmusega.

Tee taustakontrolli: otsi internetist helistaja kohta infot, vahest on seal juba hoiatavaid sõnumeid teistelt ohvritelt.

Allikas: politsei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles