Lahkus esimene Paistu vallavanem

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Silvi Lember Paistu vallavanemana oma kabinetis 1996. aastal.
Silvi Lember Paistu vallavanemana oma kabinetis 1996. aastal. Foto: Elmo Riig

75-aastaselt lahkus meie seast omaaegne Paistu külanõukogu esimees ja seejärel esimene Paistu vallavanem Silvi Lember.

1996. aastal vallavanema ametist lahkunud Lember alustas tööd avalikus teenistuses 1973. aastal, kui omavahel ühendati Holstre ja Paistu külanõukogu ning Lemberist sai selle juht. Kohaliku elu edendamises lõi ta kaasa 2002. aastani, mil ta vallavolikokku enam ei kandideerinud.

"Külanõukogu territooriumil oli kaks kolhoosi: Koidula ja Paistu. Kohalikul võimul ei olnud mingit raha ja seetõttu tuli toetuda paljuski majandite abile ja koostööle," on Lember ise meenutanud ametiaja algust. "Igapäevatöös tuli teha asju, mis alati ei meeldinud, kuid ära tegime ikka. Meie käest päriti kõrgemalt andmeid, mis olid täiesti ajuvabad. Näiteks küsiti, mitu lille ja mitu põõsast on kevade jooksul külanõukogu territooriumil istutatud. Üks minu kolleeg andis numbri, mis oli küsija telefoninumber.”

1979. aastal tuli Lemberi juurde koduloouurija Enno Piir, kes pakkus välja, et viie aasta pärast, kui Paistu kirik saab 750-aastaseks, võiks korraldada kodukandipäevad, et näha, kuidas rahvas sellesse suhtub. Tolle aasta 5. augustil saigi teoks Paistu päev ning Lemberi enda hinnangul võis see olla esimene omataoline üritus Eestis.

Paistu rahvamajas peetud Paistu päevale tuli väga suur hulk inimesi ning üritusi oli peale rahvamaja kirikus.

Üheks oma õnnestumiseks on Lember ise pidanud Paistu ja Loodi tee väljaehitamist.

Eesti Vabariigi taastamisest ja külanõukogude valdadeks ümberkorraldamisest on Lember meenutanud, et valla staatuse saamiseks tuli koostada arengukava. Kokku pandi dokumenti, mis toonase juhi sõnul oli vaid faktide konstateerimine. "Mingit tulevikunägemust seal veel ei olnud, sest meil kellelgi ei olnud ettekujutust, kuidas elu hakkab toimuma," nentis ta.

1991. aastast saigi Lember vallavanemaks. Tuli võtta tööle uued ametnikud, esimesena raamatupidaja, siis sotsiaaltöötaja. Lember oli see, kes tegi ametisse asumiseks ettepaneku hilisemale vallavanemale Ene Saarele.

Esimestel vabadel valimistel 1993. aastal kogus Lember Paistu vallas kõige enam hääli ning edestas järgmisi enam kui kolmekordse häälteenamusega. 1996. aastal jäi ta aga alla Ülo Tuvile, kellest sai ka järgmine vallajuht.

Agronoomiharidusega Silvi Lember leidis seejärel töö Viljandi maakohtus, aga oli veel kuus aastat kohaliku volikogu liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles