Eestis muundatud kultuure ei viljelda

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põllumajandusministeeriumi peaspetsialist Tiina Varjend selgitab, et Euroopa Liidus peab geneetiliselt muundatud põllukultuuride kasvatamiseks olema luba viia need keskkonda.

Praegu on selline luba ainult kartulil Amflora, millest toodetakse tööstuslikku tärklist, ja maisil MON810, milles sisalduv Bt-toksiin mürgitab taimi kahjustavaid mardikaid ja liblikaid.

«Need, kes soovivad Eestis kasvatada geneetiliselt muundatud põllukultuure, peavad läbima koolituse ja esitama põllumajandusametile taotluse, et nad registreeritaks geneetiliselt muundatud põllukultuuride asukohtade ja käitlejate andmekogusse. Ühtlasi tuleb käitlemise puhul täita põllumajandusministri määruses sätestatud kasvatamisest teavitamise ja käitlemise nõudeid,» räägib Tiina Varjend.

Tema teada ei ole seni põllumajandusametile koolituse läbimiseks ega registrisse sisestamiseks soovi avaldatud.

Tärklisekartuli kohta lisab ta, et geneetiliselt muundatud Amflorast toodetakse tööstuslikku tärklist, mida toiduks ei kasutata.

Praegu Eestis juhuslike geneetiliselt muundatud taimede tuvastamiseks pistelist kontrolli ei tehta. Nende kontrollimatu levimise ohtu kahandab see, et kartul ja mais on külmaõrnad kultuurid ning meie kliimas ei talvitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles