XIII noorte laulupidu otsib konkursiga "Kodulaulu" soliste

Sakala
Copy
XIII noorte laulupidu otsib "Kodulaulu" esitamiseks soliste. Foto on tehtud 2017. aastal XII noorte laulu- ja tantuspeol. 
XIII noorte laulupidu otsib "Kodulaulu" esitamiseks soliste. Foto on tehtud 2017. aastal XII noorte laulu- ja tantuspeol. Foto: Sander Ilvest

XIII noorte laulupeo kunstiline toimkond otsib konkursiga mees- ja naissolisti "Kodulaulu" esitamiseks. Olav Ehala ja Juhan Viidingu kirjutatud "Kodulaul" kõlab suvisel peol segakooride repertuaaris, kuid solistide puhul pole koori kuulumine määrava tähtsusega.

"Kodulaulu" dirigent Markus Leppoja rõhutas, et valik tehakse tervikmulje põhjal. "Kõige rohkem soovime näha siirast ja vaba laulu, mis laseb sõnade mõttel kuulajani jõuda. Kandideerida võivad ka need, kes kooris ei laula. Hindame kõigi puhul ühtviisi avatust ja musikaalsust ning hääle sobivust," märkis ta.

Laulus kuuluvad solistidele salmiosad ning tehnilise poole pealt juhtis Leppoja tähelepanu sellele, et ta sooviks salme kuulda originaalrütmis, mis mõnevõrra erineb sellest, mida mäletame näiteks "Nukitsamehe" filmist. "Segakooride lauljatel on see juba noodi järgi selgeks õpitud."

Neil, kes tahaksid konkursil osalemiseks kasutada salvestiste abi, palus ta kuulata ühtlasi Eesti Filharmoonia Kammerkoori salvestist, mille leiab XIII noorte laulu- ja tantsupeo koduleheküljelt. Valides veebilehel laulupidu.ee "XIII noorte laulupidu", tuleks vajutada vasakule jäävast menüüst "Osalejad" ja seejärel alajaotus "Segakoorid". Sealt leiab juba lehekülje segakooride repertuaariga.

Ka veidi teistsuguse rütmiga laulmine ei välista Leppoja sõnul hea kandidaadi võimalust lõppvooru jõuda. "Kõige rohkem tuleks mõelda laulu sõnumile ja enda rollile selle edastajana. Tehnilised nüansid saame ka proovides korda teha," ütles ta.

Solistidel tuleb videos esitada kõik kolm salmi, mida on rohkem, kui üks solist laulupeol laulab, aga mis annab hindamiskomisjonile võimaluse kandideerija häälega paremini tuttavaks saada. Noorte laulupeo segakooride laulikus on need lõigud taktides 21–43, 63–85 ja 105–120. Esitus võib olla a cappella või saatega, peaasi, et "Kodulaul" oleks samas helistikus kui laulupeo kavas.

Konkursile on oodatud kõik julged mees- ja naissolistid vanuses 14–26. Osalemiseks palutakse salvestada video oma etteastest ning laadida see YouTube‘i. Link tuleb saata hiljemalt 8. mail kella 23.59-ks aadressil mleppoja@gmail.com. Meili tuleks kindlasti kirjutada esineja nimi, vanus ja kontaktandmed.

Videot võib üles võtta mobiiltelefoni kaameraga, kuid arvestama peaks kvaliteediga. "Nii heli kui ka pilt peaks korralikult meieni jõudma," ütles Leppoja.

Edasipääsenud kutsutakse konkursi lõppvooru 16. mail Tallinnas.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu "Püha on maa" kekstab 30. juunist 2. juulini. Laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg ja tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman. Rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles