Kondase keskus tähistab juubelit hansapäevadel esietenduva luulelavastusega

Sakala
Copy
Kondase keskuses saab seitsmel juuniõhtul ette võtta ajarännu naisluuletajate ja -fotograafide loomingu abil.
Kondase keskuses saab seitsmel juuniõhtul ette võtta ajarännu naisluuletajate ja -fotograafide loomingu abil. Foto: Elmo Riig

Tänavu täitub Kondase keskusel 20. tegutsemisaasta. Selle tähistamiseks esietendub 3. juunil muuseumis visuaalne luulelavastus "Naiste tuum, meeste kuub", mida mängitakse juunis seitse korda.

Lavastaja Adeele Jaago kirjutatud dramaturgia põhineb Eesti naisluuletajate loomingul ning viib vaataja rännakule läbi ajaloo. Liites luuleklassikale tänapäeva teosed, käsitletakse olulisemaid teemasid naisluuletajate loomingus ning leitakse ühisosa tänapäevaga. Naisautorite luulet esitavad Mihkel Kuusk ja Kristian Põldma.

Kondase keskuses on etenduste ajal üleval tuntud fotograafi Jaan Rieti 150. sünniaastapäevale pühendatud näitus, mis tutvustab tema perekonna nelja naist, nende elu ja loomingut ning toetab lavastuse atmosfääri. Oluline osa on Jaan Jaago muusikalisel kujundusel, mis saadab katkematult tervet etendust. Visuaalseks muudab lavastuse Karmi Pikkma loodud valguskunst.

Adeele Jaago sõnul sobib lavastus kunstimuuseumisse nagu valatult. "Luule vajab intiimset keskkonda, mida muuseum ideaalselt pakub. Samal ajal vajab luule aga ka rohkem kõlapinda, mida me kahe meesnäitleja maailmavaate kaudu läbi valgustame. Kas üldse on erinevusi mehe ja naise riimide vahel? Kus on kokkupuutepunktid, kus räägitakse risti? Lavastus mängib nõtkelt minu sisemise feministiga ja tahan neid tükikesi inimestega jagada," sõnas lavastaja pressiteate vahendusel.

Lavastus "Naiste tuum, meeste kuub" etendub juunis seitsmel korral, esimesed neli etendust kuuluvad Viljandi hansapäevade programmi. Igale etendusele mahub kuni 60 vaatajat. Enne ja pärast etendust on võimalik tutvuda näitusega Kondase keskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles