Pärimusmuusika aidas asutakse taas võistu mängima

Sakala
Copy
2022. aasta üleriigilisest võistumängimisest osavõtjad
2022. aasta üleriigilisest võistumängimisest osavõtjad Foto: Kärt Petser

Reedel Viljandi pärimusmuusika aidas ees ootaval võistumängimisel astub lavale 50 noort muusikut mitmelt poolt Eestist. Niisugune mõõduvõtt korraldatakse 15. korda ning see on pealtvaatajatele tasuta.

Üleriigilisel võistumängimisel osalevad muusika- ja huvikoolides ning eraõpetaja käe all õppivad poisid ja tüdrukud vanuses 7–19 eluaastat. Igaüks esitab kaks vabalt valitud eriilmelist eesti pärimusmuusika pillilugu, millest üks pärineb esitaja kodukandist või -piirkonnast või on muud moodi temaga seotud.

Osalejaid on pärimusmuusika aida pressiteate kohaselt paljudest Eesti piirkondadest: lisaks Viljandimaale näiteks Tartust, Pärnust, Haapsalust ja Võrust. Enim osalejaid on registreerunud kannelde ja lõõtsaliste pillirühma, neile järgnesid poogenpillide rühm, avatud klass, pärimusmuusika puhkpillide rühm ning pärimusliku omaloomingu rühm.

Žürii koosseisus Aime Reier, Merike Paberits, Jaanus Põlder, Eeva Talsi, Henrik Hinrikus, Andres Teppo ja Krista Taim on palutud hindama mängijate traditsioonitundmist, individuaalset lähenemist ning meisterlikkust. Selle põhjal valitakse välja iga pilli-, mängu- ja vanuserühma parimad ning grand prix‘ võitja, kes saab Eesti Kultuurkapitali stipendiumi ning võimaluse esineda 30. Viljandi pärimusmuusika festivali avakontserdil.

Välja antakse ka eriauhindu. Näiteks toetab Viljandi kultuuriakadeemia üht silmapaistvat osalejat helistuudio kasutamise võimalusega.

Konkurssi korraldab Eesti pärimusmuusika keskus. Esimene üleriigiline võistumängimine oli pärimusmuusika aidas 2009. aastal ning sellest ajast saati on seda korraldatud igal aastal.

Üritus algab ennelõunal kell 11.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles