Isejuhtiv robotkuller sõidab USA-sse

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Clevoni isejuhtiv robotkuller liigub USA teedel T-Mobile'i värvides.
Clevoni isejuhtiv robotkuller liigub USA teedel T-Mobile'i värvides. Foto: Clevon

Viljandis isejuhtivaid sõidukeid arendav Clevon valis telekommunikatsiooniteenuse operaatori T-Mobile'i oma robotkullerite masinapargi võrguühenduvuse ja -haldamise partneriks USA-s.

Pikaajalise kokkuleppe alusel pakub T-Mobile võrgulahendusi täiselektrilistele ja mitmeotstarbelistele robotkulleritele Clevon 1. Clevon kasutab T-Mobile‘i teenuseid, et tagada usaldusväärne, ohutu ja tõhus masinapargi toimimine mehitamata tarneteenuste pakkumiseks.

Clevoni mehitamata robotkullerid on juba aastaid Euroopa teedel ringi sõitnud ning nüüd saavad ka USA jaemüüjad, toidupoed ja logistikateenuse pakkujad Viljandis valminud robotkullereid oma klientide teenindamiseks kasutada. Ettevõtte pressiteate kohaselt pole see pelgalt tulevikuvisioon, vaid juba töötav tehnoloogia.

"Tänane uudis on Clevonile tähtis verstapost," ütles Clevoni tegevjuht Sander Sebastian Agur. "Valides T-Mobile‘i, oleme partneriks valinud valdkonna parima juhtmeta interneti pakkuja ning see võimaldab meil järk-järgult laiendada oma ülesannet pakkuda usaldusväärset, ohutut ja tõhusat autonoomset tarneviisi."

T-Mobile‘i ärigrupi president Callie Field lisas, et niinimetatud viimase miili tarnete turg peaks järgmise kuue aasta jooksul kasvama peaaegu viis korda, jõudes 57 miljardi dollarini. "Seega on põnev teha koostööd selle valdkonna ühe teerajaja Clevoniga," lisas ta.

Clevon 1 suudab korjata tellimusi peale kaubaladudest, jaemüügi- ja pimepoodidest või väikestest automaatladudest ning seejärel toimetada kaubad lõppklientidele. Clevon 1 on nii tõhus, et suudab ühe reisiga teenindada kuni kuut sihtkohta.

T-Mobile‘i abil saab Clevon oma väitel vähendada teenusele kuluvat ettevalmistusaega mõnelt kuult mõne päevani, suurendada uutes piirkondades pealekorje ja äraveo asukoha täpsust ning kasutada partneri teenuseid, et toetada oma autonoomse sõitmise ja kaugjuhtimise võimekust.

2020. aastal sai Clevon esimeseks ettevõtteks, kes alustas robotkulleritega sõitmist Euroopa avalikel teedel. Partnerlus T-Mobile’iga tugevdab Clevoni kasvu ja äritegevust USA-s. Clevon avas Põhja-Ameerika peakontori Texases Fort Worthi linnas ja tegi esimese autonoomse pakiveo Clevon 1-ga Põhja-Ameerikas AllianceTexase mobiilsuse innovatsioonikeskuses (MIZ).

Clevon eraldus 2022. aasta aprillis Cleveronist ning on nüüd eraldiseisev autonoomsete sõidukite tehnoloogiat arendav ja tootev ettevõte. CLEVON 1 on esimene robotkuller Euroopas, mis pakub kaubavedu sõiduteedel. Pakke veetakse Eestis juba koostöös DPD ja DHL Express Estoniaga, samuti alustati toidukaupade vedu IKI poodidest Vilniuses ning Collect&Go jaotuskeskusest Belgias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles