Mulgimaa võtab Järvamaalt üle toidupiirkonna tiitli

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Mulgimaa aasta tunnuslause kõneleb mulgi söögist, milles uus ja vana on üheskoos. Pildil on Mulgi puder.
Mulgimaa aasta tunnuslause kõneleb mulgi söögist, milles uus ja vana on üheskoos. Pildil on Mulgi puder. Foto: Elmo Riig

Tugev visioon, lennukate ideedega mitmekesine programm, kogenud meeskond ja suurejooneline plaan tõid aasta toidupiirkonna tiitli sel korral Mulgimaale.

Nõnda sõnastas oma pressiteates veel eraldi nimega maaeluministeerium. Selle asekantsler Madis Pärtel ütles, et Mulgimaa eristub oma tugevate traditsioonide ja omanimeliste toitude poolest. Nii on paljudele tuttavad Mulgi puder ja kapsad.

Pärtel, kes on ühtlasi toidupiirkonna hindamiskomisjoni esimees, märkis, et on tähtis pärimustoite väärtustada ja õpetada nende valmistamist uutele põlvkondadele ning toidupiirkonna tiitel muu hulgas just seda teha aitabki.

Eelmisel aastal kandis toidupiirkonna tiitlit Järvamaa. Projektijuht Kristina Gudinase sõnul andis Järvamaa maitsete aasta hea võimaluse tunda ennast erilisena. «Tihedast koostööst ja uutest kontaktidest sirgusid omanäolised tooted ja sündmused, mis arenevad omasoodu edasi, sest toidupiirkonna tiitli üleviimine teise maakonda ei muuda siinset vähem oluliseks,» kõneles ta.

Järvamaa maitsete aasta rikastas eesti keelt ühe uudissõna võrra: «pokteil» on nüüdseks registreeritud kaubamärgina. See on kokteil, mille üks komponente peab olema piimatoode, piim, keefir või jäätis.

Mulgimaa toidupiirkonna projektijuht Leana Liivson ütles, et Mulgimaa on täis uusi üllatusi ja vanu traditsioone ning ajalugu kandub edasi ka toidulaual. Seetõttu on aasta tunnuslause «Mulgi süük – uus ja vana ütenkuun».

«Mulgimaa toidulaual on palju põnevat, hoitakse au sees traditsioonilisi toite ning põimitakse sisse uusi ja põnevaid maitseid,» sõnas ta. «Eesti toidupiirkonna tiitel on hea järg Mulgi pudru UNESCO-sse pürgimisele ning toob Mulgi toidu veel rohkem esile.»

Liivsoni kinnitusel on aasta jooksul plaanis palju üritusi, et jagada piirkonnale iseloomuliku toidu eripära nii kohalike elanike kui ka külalistega. Avaüritus on 20. mail Mulgimaa pealinnas Abja-Paluojal, kus ootab suur pargipidu heade maitsete ja muusikaga.

Aasta toidupiirkonna tiitlit on varem kandnud ja oma kandi maitseid teistega jaganud Hiiumaa, Peipsimaa, Pärnumaa, Vana-Võromaa, Haapsalu ja Läänemaa, Põhja-Eesti ja Järvamaa. Aprilli lõpus saab aga Järvamaa maitsete aasta läbi ning toidupiirkonna sümbol, 1,5 meetri pikkune kahvel tuleb Mulgimaale.

Aasta toidupiirkonna projekti viib ellu Mulgimaa arenduskoda koostöös Mulgi kultuuri instituudiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles