Keskmine Viljandimaa lugeja võttis mullu raamatukogust kaheksa-üheksa raamatut

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Viljandimaa raamatukogudel oli mullu üle 45 000 lugeja.
Viljandimaa raamatukogudel oli mullu üle 45 000 lugeja. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Rahvusraamatukogu kogutud statistika põhjal laenab Eestis keskmiselt inimene aastas raamatukogust seitse raamatut. Viljandimaal on see näitaja 8,7 ning kümne aasta jooksul on lugejate, laenutuste ja ühe inimese kohta laenutatud raamatute arv vähenenud.

Kõige rohkem laenati möödunud aastal Põlva-, Hiiu- ja Võrumaa raamatukogudest, kus registreeriti aastas ligikaudu 14 laenutust ühe elaniku kohta. Keskmine ehk seitse raamatut aastas on kümne aasta tagusest tulemusest mõnevõrra vähesem hulk: 2013. aastal laenutati keskmiselt 8,2 raamatut inimese kohta.

Viljandimaal oli raamatukogudel mullu 45 644 lugejat, kes laenasid kokku 398 459 raamatut. 2013. aastal oli Viljandimaal 51 228 lugejat, kes võtsid raamatukogudest aasta jooksul 489 077 teost. Seega on laenutuste hulk ühe lugeja kohta kahanenud 9,5 raamatult aastast 8,7-ni.

"Raamatukogude laenutuste, aga ka külastuste arvu tuleb alati vaadata koos demograafiliste muutustega: kas ja kuhu tuleb inimesi juurde, kus jääb vähemaks," ütles Eesti rahvusraamatukogu üleriigiliste raamatukoguteenuste arenduskeskuse statistikateenuse juht Riin Olonen. "Võrdlust kümne aasta taguste andmetega mõjutavad ka vahepeal toimunud haldusreformist tulnud muudatused.”

Oloneni sõnul tuleb arvesse võtta uusi vaba aja veetmise võimalusi, mida kümme aastat tagasi veel ei olnud, ning seetõttu on raamatukogutöötajatel põhjust rõõmustada, et keskmine raamatute laenutuste arv Eestis kokku on siiski püsinud viimase kümne aasta sees seitsme-kaheksa ringis. Kümne aasta eest oli see näitaja 8,2 ning nüüd täpselt seitse.

Paljudes maakondades on raamatulaenamise harjumus püsinud tugev, kui võrrelda 2013. ja 2022. aasta andmeid. Kõige aktiivsemad raamatulaenajad olid mullu põlvamaalased. Ligi 25 000 elanikuga Põlvamaal registreeriti inimese kohta 14 laenutust aastas. Põlvamaa kannul püsisid kahekohaliste laenutusarvudega Hiiu- ja Võrumaa, kus mõlemas jäi laenutuste arv elaniku kohta pisut alla 14. Kõik kolm maakonda näitasid suuri laenutusarve samuti 2013. aastal.

Rahvusraamatukogu üks ülesannetest ongi koguda iga-aastast raamatukogude statistikat. Aprilli jooksul tuleb tal esitada kõikide maakondade raamatukogude kohta kogutud andmed statistikaametile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles