Lille-Astra Arraste – valge tikandi meister

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Lille-Astra Arraste
Lille-Astra Arraste Foto: Kristi Markov

Täna koguneb Viljandimaa tantsurahvas Ugalasse Karksi-Nuia tantsuõpetaja ja folkloristi Lille-Astra Arraste 90. sünnipäeva tähistama. Arraste on viinud üleriigilisele tantsupeole nii laste kui täiskasvanute rühmi ning olnud 14 peo korraldusmeeskonnas kas assistendi või liigijuhina.

Kaks külasepa löödud iidvana hobuserauda Lille-Astra Arraste kodu välisukse kõrval meelitavad majja head energiat. Äia ehitatud maja on talle Karksi-Nuias kolmas eluase. Avarast Tartu tänava lapsepõlvekodust, mille taanduvad punaväelased põlema panid, õnnestus perel päästa vaid kahe kuuliauguga maal. Tundmatu autori pintslitõmmetest on sündinud vaade Karksi ordulinnuse varemetele ajal, mil nõlvadel polnud veel puid. Massiivne raam maali ümber meenutab Polli mõisa hiilgeaegu, mil see ääristas mõisniku peeglit. Samuti on see raam mälestus puutööd tundnud isast, kes selle restaureeris.

Üksiku lapsena kasvav Lille-Astra hakkas tantsima juba lasteaias ning tema suust kõlas sageli mulgikeelne küsimus «Mike pärast?». «Mulle siis seletati ja nii sain aina uusi asju teada. Et olin üksik, siis kõik jutustasid minuga ja ma tahtsin lõputult kuulata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles