Vanamuusika festival vahetas Andres Mustoneni varasema kunstilise juhi vastu välja

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Viljandi vanamuusika festivali algataja ja kauaaegne kunstiline juht Neeme Punder (vasakul) võtab muusik Andres Mustonenilt töö tagasi.
Viljandi vanamuusika festivali algataja ja kauaaegne kunstiline juht Neeme Punder (vasakul) võtab muusik Andres Mustonenilt töö tagasi. Foto: Arvo Meeks, Konstantin Sednev

Viljandi vanamuusika festival lõpetas koostöö Venemaal esinemas käinud muusiku Andres Mustoneniga ning tema asemel asub kunstilise juhi kohale Neeme Punder, kes on seda tööd teinud ligi 30 aastat.

"Otsus ei sündinud üleöö, emotsioonide najal," kinnitas festivali peakorraldaja Aivar Trallmann Sakalale saadetud kirjalikus läkituses.

Andres Mustonen tegi suvise festivali õnnestumise nimel Trallmanni seletusel kaheksa kuud ettevalmistusi. "Tervikprogramm on koos, esinejatega kokkulepped olemas ning Andres Mustonenil oleks olnud mitmel kontserdil kandev roll ka muusikuna," edastas ta. "Mitu välisesinejat on seotud samal perioodil olevate teiste Eesti muusikasündmustega."

Trallmanni seletusel tähendas kunstilise juhi väljavahetamine arutelu ja läbirääkimisi. "Seda kõike ei saa ühe pliiatsitõmbega muuta või kustutada,” sõnas ta ja lisas, et see, kas Andres Mustonen muusikuna festivali programmis osaleb, selgub edaspidi.

Neeme Punder on Viljandi vanamuusika festivali algataja ja oli kunstiline juht aastatel 1989–2021. Andres Mustonen oli festivali kunstiline juht ka 2022. aastal.

Viiuldajast dirigent ja tunnustatud vanamuusik Andres Mustonen astus 19. märtsil Venemaal Novosibirskis üles koos Venemaa presidendi Vladimir Putini juures tegutseva kultuuri- ja kunstinõukogu liikme pianist Jekaterina Metšetina ning Venemaa džässtrompetisti Vadim Eilenkrigiga. Kuigi ta teatas algul, et ei soovi esinemas käimist kommenteerida ning et ta "elab kõrgemal ja lendab kõrgemalt", selgitas ta hiljem oma vabanduskirjas, et tema elu ja väljendusvahend on muusika ning et poole sajandi jooksul on tal kujunenud sügavad sõbra- ja kolleegisuhted paljude maailma muusikutega, sealhulgas nendega, kes on pärit Venemaalt või tegutsevad Venemaal ning kelle seas on nii endisi kui ka praegusi Vene kodanikke.

Viljandi vanamuusika festival pealkirjaga "Viljandi – Eesti vanamuusika sünnilinn" kestab 5.–9. juulini. Programm saab avalikuks mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles