Tegusa fotoperekonna kümned tuhanded kaadrid

Margus Haav
, reporter
Copy
Noorelt õpitud. Isa Jaan, ema Marie ja tütar Hilja Riet fotoalbumiga oma ateljees poseerimas. Jaan Rieti fotoäri sai Viljandis tegutseda pool sajandit. Koos paljude kvaliteetsete ülesvõtetega levis kaubamärgi J. Riet tuntus üle Eesti.
Noorelt õpitud. Isa Jaan, ema Marie ja tütar Hilja Riet fotoalbumiga oma ateljees poseerimas. Jaan Rieti fotoäri sai Viljandis tegutseda pool sajandit. Koos paljude kvaliteetsete ülesvõtetega levis kaubamärgi J. Riet tuntus üle Eesti. Foto: Viljandi muuseumi fotokogu

Täna avatakse Viljandi nimeka fotograafi Jaan Rieti 150. sünniaastapäevale pühendatud kolm näitust.

Jaan Riet (1873–1952) on kahtlemata tuntuim Viljandi fotograaf. Ta on talletanud Viljandi ajalugu XIX sajandi lõpust XX sajandi keskpaigani. Kui vahel kipub näituse koostamisel probleemiks kujunema, et materjali on vähevõitu, siis sedakorda sellist muret polnud. Riet pidas oma fotode üle hoolikalt arvestust. Tema 13 registreerimisraamatust selgub, et aastatel 1896–1948 valmis 79 386 ülesvõtet.

Kell 12.15 avatakse Posti ja Koidu tänava nurgal pargis Rieti fotoateljeed ja eramut tutvustav näitus. Sealt liigutakse kella

13-ks Viljandi muuseumi näituse «Viljandi fotograaf Jaan Riet 150» ning kell 13.45-ks Kondase keskuse kogu maja hõlmava näituse «Sõsarkond» avamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles