Kultuuriakadeemias saab õppida uuel erialal, mis võitleb ületarbimisega

Priscilla Õmblus
Copy
Kultuuriakadeemia uuele, ringtehnoloogia erialale oodatakse õppima loovaid ja uuendusmeelseid noori, kes tahavad mõista, milliseid muudatusi on vaja igapäevases elukorralduses keskkonna kaitsmiseks teha.
Kultuuriakadeemia uuele, ringtehnoloogia erialale oodatakse õppima loovaid ja uuendusmeelseid noori, kes tahavad mõista, milliseid muudatusi on vaja igapäevases elukorralduses keskkonna kaitsmiseks teha. Foto: Kerttu Kruusla

2023. aasta suvest saab Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias astuda ringtehnoloogia erialale. Pärandtehnoloogia õppekava alla kuuluva eriala eesmärk on koolitada tasaarengu põhimõtteid järgivaid loovaid ja uuendusmeelseid meistreid, kes aitaksid materjalide ja esemete eluea pikendamise teel kaasa keskkonnaprobleemide ennetamisele ja lahendamisele.

Ringtehnoloogia erialal õpetatakse küll pärandtehnoloogiale omast materjalide ja tehnikate tundmist ja kasutamist, kuid selle juurde põimitakse praeguse aja keskkonnaprobleeme kriitiliselt analüüsiv ja kriisidele lahendusi pakkuv vaade. Seejuures on olulisel kohal lihttehnoloogilised (low-tech) võtted, näiteks parandamine, taas- ja uuskasutus ning ümbertöötamine.

Kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava programmijuhi Ave Matsini sõnul on eriala arendamise lähtekohaks arusaam, et tarbimise kasv ei saa jätkuda, sest Maa ressursid ei ole piiritud. "Ületarbimine ja raiskamine halvendavad meie elukeskkonda ning süvendavad kliimakriisi. Selle pidurdamiseks on vaja vastutustundlikku ja teadlikku käitumist, mille loomulik osa on tarbimise aeglustamine ja vähendamine," rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles