Järjekordne petuskeem sotsiaalmeedias: ostjat teesklejad õngitsevad Omniva libalehega müüjate pangakonto andmeid

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Kahtlastele veebilehtedele ei tohi oma paroole ega PIN-koode sisestada. Pilt illustreeriv
Kahtlastele veebilehtedele ei tohi oma paroole ega PIN-koode sisestada. Pilt illustreeriv Foto: AFP/SCANPIX

Viljandimaa veebipolitseinik Elerin Tetsmann juhib viljandimaalaste tähelepanu järjekordsele petuskeemile: Facebookis asju müüvate inimestega võtavad ühendust ostjat teesklevad petturid ja soovivad, et müüja hakkaks oma andmeid pealtnäha Omniva keskkonda sisestama. Omniva rõhutab, et niimoodi ei küsi ta andmeid mitte kunagi.

Tetsmann edastas Facebookis üleskutse olla tähelepanelik ja ettevaatlik neil, kes kasutavad asjade müümiseks Facebooki Marketplace'i-nimelist keskkonda. Tema sõnutsi on politseisse laekunud teateid, et müügikuulutusele on reageerinud väidetav ostja, kes on soovinud oma kinnitusel tehingut teha ja pakki Omniva pakiautomaati tellida. "Tegelikult saadab ta teile õngitsuslehe aadressi, kus palutakse teil sisestada oma andmed ja PIN-koodid, misjärel teie pangakonto tühjendatakse."

Tetsmann toonitas, et mingil juhul ei tohi kahtlastele veebilehtedele oma paroole ega PIN-koode sisestada. "Kahtlaste pakkumiste korral lõpetage suhtlus ja blokeerige isik," soovitas ta. Samuti soovitas ta võimaluse korral teha tehinguid käest kätte ning küsimuste korral või näiteks nõu saamiseks kas või tema enda poole pöörduda.

Politsei andmetel on Viljandimaal juba vähemalt üks ohver, kes on eelkirjeldatud kelmuse tõttu oma rahast ilma jäänud.

Elerin Tetsmanni sõnutsi kirjutas politseile inimene, kes oli pannud Marketplace'i müügikuulutuse ja kellega oli selle peale ühendust võtnud väidetav ostuhuviline.

"Leppisime kokku, et saadan talle paki Omnivaga, kuna ta väitis, et elab Viljandis," seisis kirjas. "Mulle sobis, järgmiseks sain ta käest lingi ja sellise sõnumi: "Ma olen juba maksnud postikulud, te ei pea midagi maksma, võtke minuga ühendust, kui olete kõik kinnitanud ja võtke ühendust kulleriga.""

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles