Jaak Aab esimeheks ei kandideeri: praegu ei ole õige aeg hakata erakonnas suurt revolutsiooni tegema

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Jaak Aabi hinnangul ei ole praegu erakonna erakorralise kongressi korraldamiseks õige aeg, samas ei ole tema arvates ka mõtet selle plaani vastu sõdida.
Jaak Aabi hinnangul ei ole praegu erakonna erakorralise kongressi korraldamiseks õige aeg, samas ei ole tema arvates ka mõtet selle plaani vastu sõdida. Foto: Elmo Riig

Kehvad valimistulemused on pannud Keskerakonna käärima ja esimehe vahetust kaaluma. Erakonna Järva- ja Viljandimaa esinumber Jaak Aab, keda erakonnakaaslased Mihhail Kõlvarti kõrval ühe võimaliku uue esimehena on nimetanud, pooldab aga Jüri Ratase jätkamist ning leiab, et praegu on esimehe vahetamiseks väga halb aeg.

Keskerakonda võib pidada tänavuste riigikogu valimiste suurimaks kaotajaks. Erakond kogus küll enam kui 15 protsenti häältest ja sai riigikogus 16 mandaati, ent võrreldes eelmiste valimistega kaotas ta lausa kümme mandaati. Järva- ja Viljandimaal oli Keskerakonna tulemus samuti kesine: siin korjas ta 10,2 protsenti kõigist häältest ja sai 4015 häält ning temast tahapoole jäid ainult Parempoolsed, Eestimaa Rohelised ja üksikkandidaat Andres Laiapea. See on pannud Keskerakonna liikmeid küsima, kas praegune esimees Jüri Ratas ei peaks mitte vastutust võtma ja tagasi astuma.

Jaak Aab nentis, et ühest küljest sai Keskerakond tõepoolest 16 mandaati ja tegi paremuselt kolmanda tulemuse, aga tervelt kümne mandaadi kaotamine riigikogus kedagi erakonnas mõistagi rõõmsaks ei tee. "Tulemus sai mitmel põhjusel selline," sõnas ta. "Me tegime valimiste nimel kõvasti tööd ja töö taha see tulemus kindlasti ei jäänud. Ehk veidi rahastuse, ent Isamaa pani ju kaks miljonit valimiste alla ning ka tulemust ei olnud."

Kohaliku esinumbri hinnangul oli üks kesise valimistulemuse põhjus sõda Ukrainas. "Sõda nii või teisiti tekitab segadust. Meil on aga nii venekeelsed kui eestikeelsed valijad ja eks seda Vene-küsimust kiputa Eestis nägema väga mustvalgelt," rääkis ta. "Teine põhjus oli kindlasti EKRE-ga ühte paati panemine, mida Reformierakond paar nädalat enne valimisi väga osavalt tegi. Ja ega meil selle vastu suurt midagi öelda ka ei olnud võimalik."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles