TUNNUSTUS Kaheksa nominatsiooniga Ugala noppis teatriauhindade jagamiselt viis auhinda

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Naispeaosatäitja auhinna võitis Garmen Tabor professor Ruth Wolffi rolli eest lavastuses «Arst».
Naispeaosatäitja auhinna võitis Garmen Tabor professor Ruth Wolffi rolli eest lavastuses «Arst». Foto: Gabriela Urm

Narva Vabal Laval jagati esmaspäeva, rahvusvahelise teatripäeva õhtul Eesti teatriauhindu eelmisel aastal lavale jõudnud loomingu eest ning tunnustati ka pikaaegset silmapaistvat teatritööd. Seekord seitsmes kategoorias kaheksa nominatsiooniga võistlustulle sööstnud Ugala teatri pere tuli koju tagasi lausa viie auhinnaga.

Ugala teatri juht Garmen Tabor võitis professor Ruth Wolffi rolli eest lavastuses «Arst» naispeaosatäitja auhinna.

«Arst» («The Doctor») on Briti draamakirjaniku ja lavastaja Robert Icke’i 2019. aastal kirjutatud adaptsioon Austria näitekirjaniku Arthur Schnitzleri kuulsast näidendist «Professor Bernhardi». Näidendi peategelaseks on kliiniku juhataja doktor Ruth Wolff, kelle elu pöördub pea peale, kui ühest argisena tunduvast vahejuhtumist saab alguse vastasseis arstieetika ja usuliste veendumuste vahel ning konflikt paisub väga kiiresti väga suureks.

Garmen Tabori kõrval olid teistes osades laval Tanel Ingi, Andres Tabun, Tanel Jonas, Vallo Kirs, Lauli Koppelmaa, Terje Pennie, Johanna Vaiksoo, Vilma Luik, Ilo-Ann Saarepera ja Rait Õunapuu. Külastatavuselt platseerus «Arst» hooajal kolmandale kohale: seda käis vaatamas peaaegu 7000 inimest kokku 17 etendusel, lisaks valiti näidend publiku lemmikuks.

Janek Vadi võitis Ugala suvelavastuses «Kolm musketäri» kardinal Richelieu kehastamise eest meeskõrvalosatäitja auhinna. See lavastus oli eelmisel hooajal külastajate arvu poolest kõige menukam, juunis ja augustis mängiti seda 15 korral täistribüünidele, millele mahtus kokku üle 8500 inimese.

Ka lavastust ettevalmistava töötaja auhind tuli Ugalasse. Selle pälvis teatri lavastusala juht Pille-Riin Lillepalu, kes on žürii hinnangul uuendanud teatri lavakujunduste tehnilist taset ja tööprotsessi. Eraldi toodi esile «Kolme musketäri» lavastamist Õisu mõisa pargis. Lisaks on Lillepalu olnud rahvamajade lavaruumi virtuaaltuuride projekti üks juhte.

Etendust teenindava töötaja auhinna sai Aili Nohrin, kes on Ugala teatri inspitsient-rekvisiitor. Žürii hinnangul on ta hallanud logistiliselt keerulisi proove, olnud inspitsient-rekvisiitor, aga ka lavastaja assistent ja näitleja lavastuses «Kolm musketäri».

Sõnalavastuste muusikalise kujunduse ja originaalmuusika auhinna saaja valimisel jäi otsustajatele silma Ugala lavastuse «Kolm ahvi» muusikaline kujundus, mille looja on Jakob Juhkam.

Samuti oli auhindade jagamisel võidukas Ugala teatri senine kunstiline juht Tanel Jonas, kes pälvis Salme Reegi nimelise lasteteatri auhinna koos Getter Meresmaa, Doris Tislari ja Risto Vaidlaga. Võidu tõi neile Noorsooteatris lavastatud «Kõik ägedad asjad».

Ugala teatriga on seotud veel algupärase dramaturgia kategoorias laureaadiks kuulutatud Paavo Piik näidendiga «Üle oma varju», mille põhjal valminud lavastus kuulus Ugala mängukavva.

Teatriauhindu annavad välja Eesti Kultuurkapitali näitekunsti sihtkapital ja Eesti teatriliit. Auhindu on välja antud alates 1961. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles