Maarjapäeva koidikul käisid naised allikast ilu otsimas

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy

See pole küll salasekti jalutuskäik, kuid üpris maagiline on Karksi kandi naiste paastumaarjapäeva varahommikune ettevõtmine siiski. Seekord oli enne kukke ja koitu ligi 30 naist tulnud ürgoru nõlvale päikesele tervituseks laulma ning allikal naistepüha tähistama.

Pärimuse etikett näeb ette, et selga tuleb panna seelik, pähe pearätt ning allikale peaks andamit viima. Hea, kui punane soovilintki oleks endal kaasas, kuid seda sai ka naisi kokku kutsunud Karksi-Nuia kultuurikeskuse töötajatelt.

​Laul päikesele ja soovipaelad

Kell 6.05 pidi tõusma päike ja just sel hetkel hakatigi päevaalustajat lauluviisiga meelitama. Pärast kultuurikeskuse juhataja Leana Liivsoni esimest laulukorda, millega kõik ühinesid, kostis kohalolnute suust, et teatakse ka rõõmsamat viisi – ehk meelitab see päikese välja. Prooviti rõõmsamalt, kuid tugev tuul siiski pilvi veel taevast minema ei ajanud. Päikesele lauldi kolm korda ning pakuti talle lauluridades head ja paremat. Veidi heledamaks taevas küll muutus, kuid pilved seekord nii hõlpsalt ei hajunud. Kauaaegsemad paastumaarjapäeva tähistamisel käinud märkisid, et näiteks mullu, kui oli samuti pilvine hommik, oli allikalt tulles ikka päike välja saadud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles