Marko Suurmägi: efektiivses külas, kus keegi ei nurise, ei ela kedagi (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Marko Suurmägi
Marko Suurmägi Foto: Marko Saarm

STATISTIKAAMETI eelmise aasta andmetel Viljandimaal päris inimtühja küla ei ole. Aga kui oleks, võiks see olla üks efektiivsemaid külasid, sest kui pole inimesi, ei kulu ka raha. Lisaks poleks seal kedagi, kes muudatuste vastu häält tõstaks.

Pragmaatiline ilmavaade ütleb, et efektiivsus on vajalik. Sestap peabki valla- või linnavõim otsima tasakaalu majandusliku efektiivsuse ja elanike rahulolu vahel. Ent kui ükskõik milline samm efektiivsuse poole kahandab elanike rahulolu, ütlevadki väikeste asulate elanikud, et riik on nad üksi jätnud. Ja seda väidet kostab üha enam. Omaette küsimus on, kes on kelle ikkagi üksi jätnud ning mis on riik ja mida tähendab omavalitsus.

SEEKORDSETE valimistulemuste väljakuulutamisel läks nii, et paberhääled said loetud tükk aega enne e-hääli. Ja pabersedelid said kõigepealt loetud just väikestes maajaoskondades. Ajakirjandusel oli piisavalt aega, et uurida, mis on juhtunud: miks saab EKRE sedavõrd palju hääli? Vastajad Virust ja Võrust ning isegi Tallinnast pidid nentima, et regionaalsele arengule seljakeeramine maksab kätte. Tõdeti, et uus riigikogu peaks tegema midagi, mis aitaks ka elu maal edasi viia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles