Purustatud Vene tanki juurde sooviti Viljandis lilli panna kell neli öösel

Sakala
Copy
Vene tank seisab Viljandi järve ääres staadioni parklas esmaspäevani.
Vene tank seisab Viljandi järve ääres staadioni parklas esmaspäevani. Foto: Elmo Riig

Ehkki sotsiaalmeedias avaldab osa viljandlasi pahameelt Ukrainas purustatud Vene tanki staadioni parklasse toomise vastu, on turvatöötajate sõnul tanki juures käitutud rahulikult. Vaid üks inimene on tundnud huvi selle juurde lillede asetamise vastu.

Ööl vastu laupäeva kell nelja ajal pöördus üks järve äärde juhtunud inimene turvameeste poole küsimusega, kas ta võiks tanki juurde lilli panna. Turvatöötajad keelasid selle. Seejuures jäi asjaosalistele mulje, et inimene soovis lilli asetada pigem Ukraina toetuseks.

Turvatöötajate seletusel oli esimese 24 tunni jooksul kõik tanki ümber rahulik. Keegi ei ole üritanud ka sõjamasina otsa ronida. Vaadatakse eemalt parkimisplatsilt ning ronitakse ka kõrval oleva lumevalli otsa, et tanki kõrgemalt silmitseda.

Avalike ühismeediagruppide postitustes annavad tooni inimesed, kes peavad purustatud Vene tanki pigem vanarauaks, mida pole mõistlik mööda Eestit ringi vedada. Samas on ka neid, kes leiavad, et Eesti enda turvalisusele mõtlemiseks ning Ukraina sõja senisest teravamalt tajumiseks on purustatud tanki avalik näitamine hea idee.

Selle Venemaa Föderatsiooni relvajõudude tanki hävitasid Ukraina väed Kiievi lähedal möödunud aasta 31. märtsil. Tank sai lahingus tabamusi eri kaliibriga relvadest. Lõplikult viis selle rivist välja mürsutabamus, mis põhjustas laskemoona plahvatuse, mis omakorda rebis küljest tanki torni. Tanki sisu hävitas kõrge temperatuur, millest annab tunnistust sulanud metall tanki sees. Tankilt on maha võetud mootor, puudu on vasak juhtratas ja parema külje teine tugiratas. Tanki täismass on 46,5 tonni ja seda tüüpi tapamasinaid veab sõltuvalt mudelist ringi 840–1130-hobujõuline mootor.

Vene tank jääb Viljandi järve äärde esmaspäeva hommikuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles