Vaba mõte Marko Suurmägi: Katuseraha hingekellast kaotavad Viljandi pensionärid

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Marko Suurmägi
Marko Suurmägi Foto: Marko Saarm

See oli omamoodi sümboolne, et päeval, mil tulevase valitsuse loojad pidid arutama riigi toimimise ühe alustala, majandusega seonduvat, tulid nad nõupidamisruumist välja ja hakkasid kõnelema katuserahast. Ühel pool miljardid, riigi areng ja inimeste toimetulek ning teisel pool neli miljonit, mis näpuotsaga laiali raputatakse.

Sümboolne, sest igal sügisel, kui riigieelarvesse viimased muudatused lisatakse, räägib suur osa ühiskonnast katuserahast. Jälle on ühel pool 16 miljardit eurot riigi arengut ja teisel pool mõne miljoni euro jagamine, mis kokkuvõttes liigitub pigem huumorivaldkonda.

Ja igal sügisel teevad kogenud poliitikud suuri silmi, et mis nali see küll on: me oleme taas kokku pannud tähelepanuväärse riigieelarve, aga teie – eeskätt ajakirjanikud – räägite katuserahast. Põhjus on inimlik. Katuseraha ja kuluhüvitised on riigikogulase töös need teemad, mille puhul näpud võivad sügelema hakata. Ajalugu on näidanud, et kui on võimalik anda raha endale või oma lähedastele, kipuvad mõne poliitiku aated murenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles