Kõo vallal on tänavu ellujäämiseelarve

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Midagi hõisata meil ei ole ning suuri plaane teha ei saa. Vähenenud on nii riigi abi kui õpetajate palgatoetused. Püüame ellu jääda,» kommenteeris vallavanem Tarmo Riisk Kõo valla tänavust 1,033 miljoni euro suurust eelarvet.

Et Kirivere põhikooli kolmes vanemas klassis langes tänavu õpilaste arv alla 30, ei pea riik seda haridustemplit efektiivseks ega maksa enam õpetajatele täispalka. Rahandusministeerium tasub tänavu vallale vaid reaalselt koolis õppivate laste pearaha ja summa on 30 protsenti ehk 41 500 eurot väiksem kui mullu.

Tarmo Riisa sõnutsi omavalitsus kooli kaotada siiski ei kavatse. Tema meelest on riigi väljatöötatud mudel lühinägelik ja totter. «Viimastel aastatel on laste sündimus vallas suurenenud ning järgmistel aastatel läheb kooli taas rohkem lapsi. Kui me rumalusi ei tee ja kooli maine säilib, on kümnendi lõpul Kirivere koolis praeguse 70 õpilase asemel jälle sadakond õppurit,» märkis ta.

Vallavanem ütles, et õpetajad on raskes seisus vallaga solidaarsed ning kuigi nende palk uuel õppeaastal hoopis langeb, nad läinud nädalal palgatõusu nõudva streigiga ei ühinenud.

Tarmo Riisa sõnutsi on valla tänavusest eelarvest haridusele ette nähtud üle 40 protsendi, samuti läheb palju raha sotsiaalkuludeks, sealhulgas hooldekodu ja sotsiaalmajade ülalpidamiseks.

Veidi jagub ka investeeringuteks. «Üritame valla teede seisukorda parandada. Teehoiuks on kavandatud 50 000 eurot, võimaluse korral püüame raha juurde leida,» rääkis vallavanem. Keskkonnainvesteeringute keskuse toel rekonstrueeritakse 80 000 euro eest Kõo asula veepuhastussüsteem.

Tarmo Riisk ütles veel, et üksikisiku tulumaksu osa nähakse eelarves ette mullusest veidi suuremana. «Kohalikud põllumajandusettevõtted annavad paljudele tööd ning seal on hulgaliselt korralikke maksumaksjaid,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles