Avoterm jätab Abja rahva kõige kallima kütuse peale

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandimaal kõige kallimat toasooja müüva firma juhi sõnul on tal tuleviku kohta häid uudiseid Vana-Võidu elanikele, kuid Abja-Paluoja rahvale positiivseid sõnumeid pole.

Konkurentsiameti andmetel on Viljandimaal kõige kallim toasoe Abja-Paluojal ja Vana-Võidus, kus sooja annab põlevkiviõli katlasse valav Avoterm. Firma juhataja Mati Sarapi sõnul saavad aga Vana-Võidu elanikud järgmiseks talveks hakkpuidul töötava katla.

Avotermi juhataja Mati Sarap, miks on teie hinnad kõige kallimad?

Vale on väita, et soojatootja tõstab hinda. Hinda kergitab kütuse müüja ja meie peame sellele järgnema.

Kellelt teie kütust ostate?

Eesti Energia Narva õlitööstuselt.

Kas põlevkiviõli on kõige kallim kütuseliik?

Nii see on.

Põlevkiviõli jääb tõenäoliselt ka edaspidi kõige kallimaks kütuseks. Mida tuleks aga teha, et Vana-Võidus ja Abja-Paluojal sooja hind langema hakkaks?

Vana-Võidus leiab see mure ehk juba suvel lahenduse. Oleme saanud keskkonnainvesteeringute keskuselt toetust, et viia seal kütmine üle hakkpuidule ja renoveerida osaliselt trasse. Sooja hind Vana-Võidus langeb ja saavutab stabiilsuse.

Mõistsime juba aasta tagasi, et põlevkiviõliga ei ole mõistlik jätkata. See on liiga kallis.

Kuidas on olukord Abja-Paluojal? Sealne seis on ju keeruline, sest vald väidab, et teiega on leping lõpetatud ja töötate seal sisuliselt kohtu kaitse all.

Abjas on muudatusi teha keeruline. Vald väidab, et kaitseb tarbijat, aga see on justkui kahe teraga mõõk. Olude tõttu ei saa me seal suuri investeeringuid teha.

Kas te oskate arvata, palju võiks Abja-Paluojal järgmise aastaga sooja hind tõusta?

Põlevkiviõli hinda ma öelda ei oska.

Millal põlevkiviõli hind viimati langes?

Suvel.

Kas see kajastus ka küttearvetel?

Jah. Oktoobris müüsime sooja alla piirhinna. Küsime sooja eest alati õiglast hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles