Noori muusikuid oodatakse võistu mängima

Sakala
Copy
Mulluse üleriigilise võistumängimise võitis Uku Zol.
Mulluse üleriigilise võistumängimise võitis Uku Zol. Foto: Kärt Petser

Eesti pärimusmuusika keskus kuulutas välja registreerimise üleriigilisele võistumängimisele 21. aprillil Viljandi pärimusmuusika aidas.

Keskuse teatel on osa võtma oodatud kõik muusika- ja huvikoolides ning eraõpetajate käe all õppivad poisid ja tüdrukud vanuses 7–19 eluaastat. Igas pillirühmas osalejalt oodatakse kahte eriilmelist vabalt valitud eesti pärimusmuusika pillilugu, millest üks pärineb esitaja kodukandist või -piirkonnast või on muud moodi mängijaga seotud.  

Esimene üleriigiline võistumängimine oli pärimusmuusika aidas 2009. aasta mais ning sellest ajast saati on võistumängimisi korraldatud igal aastal. Aidal täitub märtsis 15 tegevusaastat ning seekordne võistumängimine on samuti viieteistkümnes.

"Esimesel võistumängimisel tunnustuse saanud noortest muusikutest tunneme tänapäeval juba mitut," ütles pärimusmuusika keskuse juhataja Tarmo Noormaa. "Kaisa Kuslapuu sai hiljuti oma ansambliga Eesti muusikaauhindadel aasta autorialbumi tiitli, Paul Neitsov täidab kitarriga kontserdisaale ja telesaateid. Paul on väga hea näide tänapäevasest soolopillimehest, kes suudab esineda ka üksi." 

Noormaa toonitas, et selle konkursi keskmes ei ole siiski tänapäeva autorite muusika. 

"Võistumängimisele ootame eelkõige põlvkondade filtri läbinud pärimusmuusikat ehk soovitan esituseks valida lugusid, mida on Eestis juba aastakümneid mängitud, või hoopiski arhiivist mõni pärl välja otsida. Hindame pärimusliku pilliloo või laulu funktsiooni ja stiili tundmist ning vastava tunnetusega esitamist, me ei oota võistumängimisel näiteks popmuusika võtmes töötlusi." 

Žürii, mille koosseisus on Aime Reier, Merike Paberits, Jaanus Põlder, Eeva Talsi, Henrik Hinrikus, Andres Teppo ja Krista Taim, on palutud hindama mängijate traditsioonitundmist, individuaalset lähenemist ning meisterlikkust. Selle põhjal valitakse välja iga pilli- ja mängurühma ja vanuserühma parimad ning grand prix‘ võitja, kes saab Eesti Kultuurkapitali 500 euro suuruse stipendiumi  võimaluse esineda järgmise Viljandi pärimusmuusika festivali avakontserdil. Võistumängimisele registreerimine lõpeb 7. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles