Paberhääletajad püstitavad uusi rekordeid

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Viljandi maakonnas oli neljapäeva pärastlõunaks käinud pabersedeliga hääletamas üle 2000 inimese ning pooled neist olid seda teinud Viljandi linnas.
Viljandi maakonnas oli neljapäeva pärastlõunaks käinud pabersedeliga hääletamas üle 2000 inimese ning pooled neist olid seda teinud Viljandi linnas. Foto: Elmo Riig

Kauaaegse valimisjaoskonna töö kogemusega inimesed ei mäleta, et mõne varasema valimise ajal oleks eelhääletuse ajal nii palju pabersedeliga valijaid kui tänavu. Neljapäeval kell 13.36 oli Viljandi linna ainsas jaoskonnas käinud hääletamas 998 inimest, kell 13.45 oli see arv juba 1005.

Sakala keskuses töötava jaoskonna juhi Elika Vahteri sõnul on inimesi jaoskonnas pidevalt ja üsna palju. Enamasti on kõik Järva- ja Viljandimaa piirkonna valijad ning vaid kümmekond protsenti hääletajatest on tulnud mõne teise ringkonna poliitikuid valima.

Seda, miks tullakse just jaoskonda ega anta häält veebi kaudu, ei oska jaoskonna töötajad öelda, sest sel teemal nad inimestega juttu ei tee. Küll aga on mõned valijad ise selgitanud, et tahavad mitme e-hääletuse järel taas näha, kuidas see protseduur paberil käib.

Et hääletajaid on tavapärasest rohkem, kinnitas ka Vahter, kelle sõnul on väga pikaaegse kogemusega jaoskonna töötajad tunnistanud, et nii palju paberil eelhääletajaid kui seekord varasemast ei mäletagi.

Vabariigi valimiskomisjoni statistika näitas, et neljapäeval kell 15.30 oli Viljandimaal oma valiku teinud 19,9 protsenti valijatest. Eestis oli see näitaja 21,8 ning kõige aktiivsemad hääletajad elavad Hiiumaal, Tartus ja Tallinnas, kus aktiivsus oli napilt alla 30 protsendi.

Viljandimaa valijatest olid 5018 teinud selleks ajaks oma otsuse arvuti taga ning 2053 olid sedeli pannud valimiskasti.

Neli aastat tagasi oli neli päeva enne valimispäeva oma otsuse teinud 11,2 protsenti maakonna valijatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles