Liba-Sakala ⟩ Vabariigi aastapäev okupatsiooniajal

, mälu-uurija
Copy
Eestimeelsed kunded said Nõukogude ajal Eesti Vabariigi aastapäeval napsi õigest, lahjendamata pudelist, samal ajal kui tiblad said kõvasti petta.
Eestimeelsed kunded said Nõukogude ajal Eesti Vabariigi aastapäeval napsi õigest, lahjendamata pudelist, samal ajal kui tiblad said kõvasti petta. Foto: Erakogu

Liba-Sakala palus oma lugejatel meenutada, kuidas nad Nõukogude okupatsiooni ajal salaja Eesti Vabariigi aastapäeva tähistasid, ja siin on valik toimetusse laekunud vastustest.

«Töötasin 1980. aastatel liiklusinspektorina ja seetõttu oli mul väga keeruline oma meelsust välja näidata. Miilitsas oli selline valve kogu aeg peal, et iga väiksemgi rahvuslik meelsus, isegi kui see oli juhuslik, sai karistatud. Näiteks sai üks poiss meil 24. veebruaril poksitrennis korraliku paugu silma alla ja see koht läks siniseks. Ta ise oli aga musta peaga ja tema perekonnanimi oli Valge. Ülemused arvasid, et see oli tal kõik meelega organiseeritud. Ta sai ametialase noomituse ja sel päeval saadeti ta koju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles