Viljandi pühendub pärandiaiandusele ning otsib uut linnameistrit

Sakala
Copy
Ave Matsin on veendunud, et pärandaianduse kaudu saab teadlikumaks ainulaadsetest traditsioonidest
Ave Matsin on veendunud, et pärandaianduse kaudu saab teadlikumaks ainulaadsetest traditsioonidest Foto: Elmo Riig

UNESCO loovlinnade võrgustikku kuuluva pärandilinna Viljandi järgmise kahe aasta teema on "Pärandaiandus". Fookusesse tõstetakse liigirikkuse toetamine ajalooliste aiapidamise viiside kaudu ning tähelepanu juhitakse vanaemade aedades kasvanud taimesortidele, mis tänapäeval on kadumas. Ühtlasi asus Viljandi otsima linnameistrit, kes elavdaks aasta jooksul siinset loomeelu ja aitaks kujundada Viljandi mainet rahvusvaheliselt tuntud loovlinnana.

Linnameistrit otsitakse pärandkultuuri või aianduse või nendega seotud loovaladel tegutsevate inimeste seast. Linnameistrile on ette nähtud aastatasu 5200 eurot.

Pärandilinn Viljandi tegevuste eestvedaja, Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava programmijuht Ave Matsin ütles, et linnameistriks oodatakse inimest, kes oskab aiapärandist välja noppida teadmised ja oskused, mida on kasulik rakendada loovalt praeguste probleemide lahendamisel. Samuti peaks ta neid teadmisi inspireerivalt edasi andma nii Viljandis kui kaugemal.

"Pärandaiad võimaldavad meil oma esivanemate lugusid tagasi püüda ja lastele ja lastelastele edasi anda ning mitmekesistada meie toidulauda. Pärandaianduse kaudu saame teadlikumaks oma ainulaadsetest traditsioonidest. Võib isegi öelda, et pärandaed on elava ajaloo vorm," rääkis Matsin.

"Meie kaks esimest linnameistrit Triin Amur ja Marta Moorats suutsid tutvustada parandamise teemat, korraldades näitusi, mis mõlemal aastal tõid rohkelt külalisi ning said positiivset vastukaja. Nii on meil ka tänavusele linnameistrile suured ootused," lausus Viljandi linnapea Madis Timpson.

Linnameistri tiitlile kandideerimise sooviavaldusi oodatakse hiljemalt 10. märtsiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles