Kadri Paas: nähtamatu sõda nähtavate lahingute taustal (1)

Kadri Paas
, Eesti 200
Copy
Kadri Paas (Eesti 200)
Kadri Paas (Eesti 200) Foto: Sander Ilvest

VÄÄRTUSED loovad võimu. Kirjanik George Orwelli ütlus "Kes kontrollib minevikku, see kontrollib tulevikku. Kes kontrollib olevikku, see kontrollib minevikku" on justkui praeguse olukorra peegeldus.

Kuigi käes on Eesti sünnipäeva nädal, peame rääkima rasketel teemadel. Venelaste sõjakuriteod on Ukrainas kestnud juba terve aasta, Vene rahvas kiidab oma naaberriigi rahulike elanike tapmise heaks ning mullu kevadel ja suvel Eestiski riiklikul tasemel aetud jutud sellest, et ründajal lõpevad raketid, tankid ja inimesed, on osutunud valeks. Jätkub inimesi, tapvat tuld ja rasket soomust.

EI MAKSA arvata, et Vene Föderatsioon käituks konventsionaalse rünnaku korral Eestiga leebemalt kui Ukrainaga. Laste, naiste ja vanurite tapmine ja piinamine ning elektri(ala)jaamade, haiglate ja koolide süstemaatiline hävitamine on venelaste sõjapidamise osa. Selle eesmärk on moraali mahasurumine, et rahvas hakkaks oma valitsuselt ise alistumist ja vastupanu lõpetamist nõudma. Seepärast peab Eesti 200 õigeks, et kogu Eesti territoorium Sõrvest Narva ja Dirhamist Valgani saaks kaetud mitmekihilise õhu- ja raketikaitse integreeritud süsteemiga. Selliseid komplekse oleks tervikliku kaitse saavutamiseks vaja vähemalt neli.

Miks seda süsteemi vajame? Sest meiesugune väikeriik, kus ei ole võimalik kuhugi taganeda ega õieti varjudagi, ei saa endale lubada oma linnakeste, alevike ja külade maa pealt pühkimist. Kui Eestit tabaksid samasugused raketipilved nagu Ukrainat, poleks peatselt enam meie inimesi, meie keelt, meie kultuuri ega meie armsaid paiku. Me pihustuksime nii põhjalikult, et järgnevatel põlvedel ei oleks enam isegi midagi taastada.

Ühtlasi oleks mõistlik viia Eestis sisse kohustuslikud elanikkonnakaitse õppused. Evakuatsioon, varjumine, elementaarne toimetulek elektri, vee ja soojata – õppused peaksid sisaldama äärmiselt praktilisi oskusi. Kaitseliidu aktiivsetel liikmetel on need teadmised olemas, ka varustus ja tagavara kodus, ent enamik inimesi ei kuulu Kaitseliitu. Eriti kortermajade elanikele tuleb teha algosakeste kaupa selgeks, mida teha pikemaajalise elektrikatkestuse korral, kui majas ei ole enam vett ega sooja; kuidas ja millega valmistada süüa, kui ei ole puupliiti, gaasi ega elektrit; mille abil seada sisse viisakas kemps või kuidas kiiresti jahtuvas raudbetoonmajas vältida külmumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles