Kaubanduskeskus ühineb postimajaga

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimaja ja Centrumi omanikud lubavad tegutseda selle nimel, et piirkonna äriline kese ei nihkuks nende juurest teisele poole Tallinna tänavat rajatavasse Uku keskusesse.
Postimaja ja Centrumi omanikud lubavad tegutseda selle nimel, et piirkonna äriline kese ei nihkuks nende juurest teisele poole Tallinna tänavat rajatavasse Uku keskusesse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnavalitsus algatas detailplaneeringu, mille alusel kavatsetakse Centrumi kaubanduskeskus ühendada selle kõrval seisva postimajaga.

Kümmekond aastat Viljandi suurimaks ostukeskuseks olnud Centrumi omanikud ostsid naaberkrundil paikneva postimaja pärast seda, kui Tallinna firma Eften Capital teatas, et paneb teisel pool tänavat lammutatud vangla asemele püsti uue kaubamaja.

Loogiline areng

Nagu toona, kinnitab aktsiaseltsi Viljandi Centrum üks omanikke Tiit Maisa nüüdki, et konkurendi tulekut pole kavas käed rüpes pealt vaadata.

«Centrum on pikka aega olnud Viljandis üks olulisemaid tõmbepunkte ja me tegutseme selle nimel, et nii ka jääks. Centrumi ja postimaja liitmine ühtseks tervikuks on seejuures loogiline areng,» rääkis ta.

Maisa sõnul on praegu vara rääkida, millised muudatused täpsemalt ärikvartalis ees seisavad, sest parim lahendus selgub detailplaneeringu koostamise käigus. Nii on endiselt päevakorral näiteks postimajataguse ala täisehitamine, aga ka postkontori täielik lammutamine ning selle asemele Centrumi laienduse tegemine.

Aega pole palju

Tiit Maisa ei soostunud ka täpseid tähtaegu nimetama, öeldes vaid niipalju, et linlased näevad esimesi uuendusi juba sel aastal. «Aega pole palju, peame end liigutama.»

Linna peaarhitekt Margus Maiste avaldas veendumust, et detailplaneeringu koostamine läheb libedalt, sest postimaja pole selline ehitis, mida ei tohiks ajaloolise tausta või erilise arhitektuuri tõttu puutuda.

«Tõsi, muinsuskaitse peab detailplaneeringule oma heakskiidu ikkagi andma, sest sealsamas kõrval asub kunagine aadlipreilide pansionaat,» täpsustas ta.

Praegu Centrumi ja postkontori vahelt kulgeva sõidutee võimalikus kadumises ei näe peaarhitekt probleemi, sest kvartali sisemuses laiuvale parkimisplatsile on piisavalt teisi ligipääsukohti. «Võib-olla ongi parem, kui liikus suunatakse kvartali kahte serva,» märkis ta.

SELGITUS
MARGUS MAISTE,
Viljandi peaarhitekt

Esialgu on mul väga raske midagi konkreetset öelda, sest kvartali arengu üksikasjad selguvad detailplaneeringu koostamise käigus. Samuti on praegu keeruline ennustada, kui kaua kogu protsess kestab — see sõltub ennekõike omanikest ning nende koostööpartneritest. Konkreetseid tähtaegu ees ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles