Mart Salumäe: eutanaasiast ja abieluvõrdsusest eelseisvate riigikogu valimiste valguses (5)

Mart Salumäe
, EELK Toronto Peetri koguduse õpetaja (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)
Copy
Mart Salumäe, EELK Toronto Peetri koguduse õpetaja
Mart Salumäe, EELK Toronto Peetri koguduse õpetaja Foto: Erakogu

GEOPOLIITILISE kriisi ajal toimuvate parlamendivalimiste keskmes on meie riigi julgeolek. Samas ei tohi sõjalise kaitsevõime tagamise kõrval unustada, et ühiskond algab inimesest ka kriiside ajal ning julgeolek saab alguse ühiskonna liikmete vaimsest, sotsiaalsest ja füüsilisest toimetulekust. Iga sõda saab ükskord otsa ja ükski kriis ei kesta igavesti. Ka nendel valimistel ei tohi tähelepanuta jääda ühiskonna avatuse, üksikisiku vabaduse ning inimväärikuse teemad.

Eesti on eelmiste parlamendivalimistega võrreldes oluliselt täiskasvanumaks saanud. Peegeldab ju mitme liberaalseid väärtusi kandva erakonna programmidesse kirjutatud abieluvõrdsuse sätestamine või eutanaasia legaliseerimine erakondade juhtpoliitikute tunnetust valija ootuste kohta.

Mul on siiralt hea meel, et tänases Eestis on lisaks sotsiaaldemokraatidele enamus riigikogusse pürgivatest erakondadest valmis konstruktiivselt ja rahumeelselt lahendama need kaks emotsionaalselt keerukat ja suurt ligimesearmastust nõudvat küsimust. Vaid EKRE ja Isamaa kaubamärgiks on resoluutne abieluvõrdsuse vastasus ning arusaam, et pöördumatult haige ja valudes vaevlev inimene ei oma õigust seaduslikule, meditsiiniliselt, psühholoogiliselt ja hingehoidlikult pädevale abile oma piinade lõpetamiseks.

Käesoleva aasta 18. jaanuaril võis veebiajakirjast "Meie kirik" lugeda järgmist: "Kristlased ei saa Jumala ilmutusest tulenevalt ilma pattu tegemata hääletada eelseisvatel riigikogu valimistel ei Reformierakonna, sotsiaaldemokraatide ega Eesti 200 poolt, sest nende erakondade valimisprogrammis on punkte, mis lähevad vastuollu Piibli ja kristliku moraaliõpetusega."

Ilma patuta ei saa ilmselt valida ka EKRE-t ega Isamaad, sest neiski erakondades on eranditult patused inimesed. Isegi siis, kui keegi põhjendab homofoobiat, rassismi või võõraviha Piibliga, pole see midagi muud kui homofoobia, rassism ja võõraviha. Teisisõnu – kristliku ligimesearmastuse hülgamine.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles