Raamatulaenutuse tipus troonib 87 aastat tagasi ilmunud teos

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Viljandi linnaraamatukogu avaldab sellest aastast iga kuu kõige populaarsemate raamatute tabeli. Pildil on valik populaarsest teabekirjandusest.
Viljandi linnaraamatukogu avaldab sellest aastast iga kuu kõige populaarsemate raamatute tabeli. Pildil on valik populaarsest teabekirjandusest. Foto: REET LUBI

Viljandi linnaraamatukogu pani kokku jaanuaris enim laenutatud teosed ning selgus, et teabekirjanduse tabelis on esikohal 1936. aastal Ameerika Ühendriikides Dale Carnegie sulest ilmunud eneseabiraamat «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi».

Viljandi linnaraamatukogu direktori Reet Lubi ültemist mööda on jätkuva populaarsuse taga see, et raamatust on ilmunud kordustrükk, mis pakub ka tänapäeval noortele huvi. Vikipeedia andmeil on kõnealust raamatut müüdud üle 15 miljoni eksemplari, mis teeb sellest ajaloo ühe suurima läbimüügiga teose.

«Psühholoogia- ja investeerimisraamatute vastu on suur huvi olnud juba mitu aastat,» nentis Lubi. «Samuti võib populaarsus kasvada mõne kursuse või telesaate tõttu.»

Ilukirjandusest loeti jaanuaris kõige rohkem Delia Owensi teost «Kus laulavad langustid». Selle tegevus toimub 1950. aastatel Ameerika Ühendriikides Põhja-Carolinas. Viis aastat tagasi inglise keeles trükivalgust näinud teos tõlgiti aasta hiljem eesti keelde. Raamatu ainetel hiljuti linastunud film suurendas taas raamatu populaarsust.

Reet Lubi sõnul on ilukirjanduse tabelis viimastel kuudel üsna samasugune seis. Endiselt on lugejad suuresti huvitatud Leedu autori Kristina Sabaliauskaitė teosest «Peetri keisrinna. II».

Vastates küsimusele, kuidas kirjeldada Viljandi linnaraamatukogu püsikundet, vastas Lubi, et raamatukogu kasutavad inimesed, kes on alati lugeda armastanud või leidnud kirjanduses võimaluse saada häid elamusi. Raamatukogus käivad inimesed elukaare algusest lõpuni.

Lubi lisas, et läinud aastal korraldatud raamatukogude rahvaküsitlusest selgus, et inimesed sooviksid iga kuu laenutusstatistikat. Selle aasta algusest avaldabki Viljandi linnaraamatukogu iga kuu oma Facebooki lehel populaarsemate täiskasvanute ilu- ja teaberaamatute edetabeli.

Allolevas tabelis on arvestatud täiskasvanud lugejaid alates 18. eluaastast. Lubi lisas, et laste tegelikku lugemishuvi on raskem välja selgitada, sest palju on kooliõpingutega seotud kohustuslikku kirjandust.

Ilukirjanduse esikümme

1. Delia Owens, «Kus laulavad langustid»

2. Kristina Sabaliauskaitė, «Peetri keisrinna. II»

3. Nicola May, «Väike külaturg»

4. Olav Osolin, «Kus lendab part»

5. Mauri Dorbek, «Ma tahan. Ma suudan. Ma võin: Kristi Ojasaare lugu»

6. Colleen Hoover, «Ei iial enam»

7. Fred Jüssi «Olemise mõnu»

8. Eero Epner, «Lembit Ulfsak»

9. Helen Pollard, «Pühad Rebase talus»

10. Kai Vare, «Võlg»

Allikas: Viljandi linnaraamatukogu

Teabekirjanduse esikümme

1. Dale Carnegie, «Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi»

2. Jaan Aru, «Ajust ja arust: unest, teadvusest, tehisintellektist ja muust»

3. Jaak Roosaare, «Rikkaks saamise õpik: teadmised rahast, mida Sulle koolis ei õpetatud!»

4. «Autism: diagnoosimise alused ja suhtumine autistidesse»

5. Robert B Cialdini, «Mõjustamise psühholoogia: teooria ja praktika»

6. Kristi Saare, «Kuidas alustada investeerimisega?»

7. Martti Lindqvist, «Aitaja vari: kurjuse ja haavatavuse probleem inimestega töötamisel»

8.Ingvar Villido, «Emotsioonid: inimkonna suurim sõltuvus»

9. Jay Shetty, «Mõtle nagu munk: treeni oma meelt rahu ja sihikindluse saavutamiseks»

10. Anthony William, «Meditsiinimeediumi tervendav puhastus»

Allikas: Viljandi linnaraamatukogu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles