Priit Toobal: omavalitsused, see inimeste kaitsekilp, on auklikuks lastud

Priit Toobal
, Põhja-Sakala vallavolinik (Keskerakond)
Copy
Priit Toobal (Keskerakond)
Priit Toobal (Keskerakond) Foto: Elmo Riig

PEAAEGU IGA päev kuuleme uudiseid järjekordsest omavalitsusest, kes keerulise finantsolukorra tõttu on sunnitud raamatukogude, kultuurimajade või koolimajade uksi sulgema.

Mitu linna ja valda on pöördunud nõu ja abi saamiseks rahandusministeeriumi poole. Viljandimaal on praegu enim kuulda olnud Põhja-Sakala ja Mulgi vallas toimuvast. Valjult räägitakse Võrumaa Rõuge valla päästeoperatsioonist. Eriti ettevaatlikuks peaks kõiki muutma ühe Ida-Virumaa suurema linna Kohtla-Järve appihüüe.

Need on vaid üksikud silmatorkavad näited. Omavalitsusjuhtidega otse suheldes avaldavad teisedki muret ning räägivad sulgemisplaanidest ja suurest kokkuhoidmise vajadusest.

Kui raha on varasemast vähem, tuleb seni tehtu, ülevalpeetu ja pakutu üle vaadata. Teeme ju sedasama oma kodus oma eelarvega, kui sissetulekud vähenevad või väljaminekud meist mitteolenevatel põhjustel tunduvalt suurenevad. Paraku ongi see peaaegu kõikides majapidamistes juhtunud: sissetulekud on kasvanud aeglasemalt kui sundväljaminekud toidule, elektrile, toasoojale ja kütusele. Et hädas ei ole enam vaid üksikud pered, inimesed ja omavalitsused, on probleem suur ja vajab riigi tasemel sekkumist.

Veel kord: keerulisemaks muutunud finantsmajanduslikus olukorras tuleb omavalitsustel senised kulutused üle vaadata. Ent laussulgemine ja kõigest loobumine pole võimalik – see kaotaks omavalitsuste mõtte. Keskvalitsus peab oma poliitikat muutma ning kriisides omavalitsustele appi tulema. Omavalitsus tähendab peamiselt ju meie enda inimesi, mitte vallavalitsust või vallamaja.

Toon Põhja-Sakala valla toel mõned näited, mille puhul omavalitsuse enda otsustest otseselt sõltumata on vald varasemast keerulisemas olukorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles