Helir-Valdor Seeder: teeme universaalteenuse veel paremaks ja elektri hinna odavamaks (1)

Helir-Valdor Seeder
, Isamaa esimees
Copy
Helir-Valdor Seeder, Isamaa esimees
Helir-Valdor Seeder, Isamaa esimees Foto: Eero Vabamägi

TÄNU soojale ja tuulisele talvele langes elektri börsihind jaanuaris alla universaalteenuse hinna. See on suureks abiks nii nendele kodutarbijatele, kes on jäänud börsipaketile, kui ka Eesti majandusele tervikuna.

Universaalteenuse kasutajad seevastu on nüüd valiku ees: kas jätkata turvalise, kuid praegu kallima universaalelektri kasutamist või riskida ja minna tagasi praegu odavamale börsipaketile, teadmata, kui kauaks börsihind universaalteenuse hinnast odavamaks jääb.

Varem sellist probleemi polnud. Oktoobrist jaanuarini oli universaalteenus kogu aeg kuu keskmisest börsihinnast odavam. Seetõttu on universaalteenus ka väga laialt levinud. Sellega liitusid ligikaudu 330 000 kodutarbijat, 10 000 ettevõtet ja 300 omavalitsusasutust. Kolme kuuga on universaalteenuse kasutajad säästnud kokku 15 miljonit eurot.

OLUKORRAS, kus börsihind on universaalteenuse hinnast madalam, on Isamaa välja pakkunud uue ja paindliku lahenduse. Et soodsat börsihinda tarbijate huvides ära kasutada, oleme ette valmistanud seaduseelnõu, mis muudaks universaalteenuselt börsihinnale ja börsihinnalt universaalteenusele ülemineku automaatseks vastavalt sellele, kumb hind on odavam. Tänapäevane tehnika võimaldab elektrimüüjatel arvestada elektri tarbimist ja hinda tunnikaupa, nii peabki Eesti Energia selle seaduseelnõu kohaselt arvestama igal tunnil kõige soodsamat hinda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles