Pärimusmuusika festival kuulutas välja esimesed kodumaised esinejad

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Viimane kord astusid Vägilased lavale 11 aastat tagasi Vljandi pärimusmuusika festivail. Pildil on ansambli solist Meelika Hainsoo.
Viimane kord astusid Vägilased lavale 11 aastat tagasi Vljandi pärimusmuusika festivail. Pildil on ansambli solist Meelika Hainsoo. Foto: Elmo Riig

Viljandi pärimusmuusika keskus andis pressiteate vahendusel teada, et tänavusuvisel pärimusmuusika festivalil astub üles kauaaegne publiku lemmik Vägilased, kes andis viimase kontserdi 2011. aastal samal muusikapeol.

2006. aastal kirjutas Mihkel Raud Eesti Päevalehes, et Viljandi folk on kui paarikümne soojendajaga Vägilaste kontsert. Nüüd lubab 2001.–2011. aastani festivali publikut rõõmustanud ansambel Viljandi pärimusmuusika festivalil taas esitada kõiki oma tuntumaid ja armastatumaid lugusid.

Festivali pealikule Ando Kivibergile saabus märgilise 30. festivali programmi esimesi visandeid kavandades ansambli solistilt Meelika Hainsoolt teade, et Vägilased on otsustanud selleks eriliseks puhuks taas lavale tulla. "See oli erakordselt suurt rõõmu tegev kiri ning Vägilaste selline samm iseenesest on silmapaistvalt uhke liigutus. Ma tean, et ansambli liikmetele on erinevatel aegadel mitmelt suunalt tulnud ettepanekuid come-back‘iks, kuid nad on kõik need otsustavalt tagasi lükanud. Aga 2023. aasta juulikuus see ime siiski juhtub ning ma olen väga kindel, et Vägilaste kontserdist saab 30. Viljandi pärimusmuusika festivali üks kõrghetki. Olen sellest võluvast žestist väga liigutatud ning Vägilastele põhjatult tänulik," ütles Kiviberg.

Meelika Hainsoo sõnul on see kontsert ansambli tänukummardus juubelit tähistavale Viljandi pärimusmuusika festivalile. "12 aastat tagasi andsime sellel festivalil oma viimase kontserdi. Täna on see tore festival endiselt hea tervise juures ja et seda korralikult tähistada, tulemegi taas kord kokku ning anname ühe mõnusa nostalgiakontserdi," lausus ta.

Ansambel tuleb lavale koosseisus Meelika Hainsoo, Cätlin Mägi, Tiit Kikas, Jan Viileberg, Marti Tärn ja Reigo Ahven ning publikule lubatakse ka üllatuskülalisi.

Juubelifestivali publiku ette tuleb ka äsja ansambliga Lonitseera muusikaauhinna võitnud Kaisa Kuslapuu. Seekord saab teda näha koosseisuga Kaisa Kuslapuu Trio, kuhu peale tema kuuluvad veel bassist Meelis Pihlap ja löökpillimängija Tõnis Kirsipu.

Kaisa Kuslapuu on Kagu-Eesti nabaväädiga multiinstrumentalist, kes otsib head voolamist. Tema mõtte- ja käekirja on mõjutanud klassikaline, džäss- ja pärimusmuusika ning viimase sees on ta elanud lapsest saati. Tema praegused käigud tiirlevad ümber klaveri ning tänavusel festivalil toob ta publiku ette kava peamiselt Lõuna-Eesti pärimusmuusikast, mis kohtub improvisatsiooni ja omaloominguga.

2022. aasta sügisel avaldas Kaisa Kuslapuu soolo-EP „Heinast hobu”, mille ajendiks oli soov klaverile pärimusmuusikas rohkem kõlapinda pakkuda. Nimiloo salvestusel tegid kaasa bassimängija Meelis Pihlap ja löökpillimängija Tõnis Kirsipu ning tekkinud koosseis asetas pärimusklaveri ja vanad lood põnevasse konteksti. Koostööst välja kasvanud muusikat saabki suvisel festivalil kuulda.

Et 30. Viljandi pärimusmuusika festivali teema on "Kõlagu!" ning see on pühendatud päikeselisele pidutsemisele, peokommetele ja helgele tulevikulootusele, on kavva paigutatud peomeeleoluga sobivaid koosseise. Lisaks esimestele eestimaistele artistidele on kokkulepe sõlmitud ka peobändiga Poolast.

Tęgie Chłopy tantsumöllused kontserdid on nende kodumaal tuntud lõbusa lagesid liigutava energia poolest. Bänd kannab edasi Kesk-Poola Kielce piirkonna elava tantsumuusika traditsioone ning on võtnud eesmärgiks vanasti külades kõlanud muusika taaselustada. Ansambli liikmed on külapillimeeste järgijad ning nende koosseisu kuulub palju Kielce piirkonnale omaseid vaskpuhkpille.

Kodumaal on nende album "Dansing" valitud Poola Raadio 2 kuulajate poolt viimase 25 aasta parimaks folkalbumiks.

30. Viljandi pärimusmuusika festival kestab 27.–30. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles