MÕJUKATE TIPP ⟩ Helir-Valdor Seeder – on vaid üks esikoht ja seda hoiab Isamaa

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Helir-Valdor Seeder, Viljandi linnavolinik ja Isamaa esimees
Helir-Valdor Seeder, Viljandi linnavolinik ja Isamaa esimees Foto: Eero Vabamägi

Isamaa erakonna esimees, riigikogu ja Viljandi linnavolikogu liige Helir-Valdor Seeder troonib mõjukate edetabeli esikohal teist aastat. Seeder sai tänavu esikoha 47 inimese poolt antud häälega.

Seedri ja Isamaa viimastel aastatel astutud sammud tervikuna on kahtlemata avaldanud mõju meie kõigi elule, seejuures on need tormilist vastukaja tekitanud. Isamaa sammud on ju enamasti olnud seotud rahaga, mis ajab inimesed alati elevile. Neid samme on aga erakond saanud astuda, sest need on olnud koalitsiooniga liitumise tingimused.

Üle-eelmisel aastal Isamaa eestvedamisel jõustunud pensionireformi käigus lasti vabaks seni enamikule tööl käivatest inimestest kohustuslik olnud teine pensionisammas ning soovijad said võimaluse raha sambast välja võtta. Sellega kaasnes Eesti ajaloos seni suurim peaaegu üheaegne rahalaekumine inimeste pangakontodele. Selle sammu täpne mõju selgub alles aastate pärast, kuid selge on, et Eesti rekordilisele inflatsioonile see mõju avaldas.

Kui palju, selle üle vaieldakse ning praeguseks on see mõju ilmselt ka taandunud, sest kes on soovinud, on raha juba ära kulutanud. Sellegipoolest andis kõnealune reform inimeste käsutusse suure summa, muutis meie kõigi raha odavamaks, ning seniajani ei ole paljud selle reformi suhtes kriitilised inimesed saanud vastust küsimusele, mis saab tulevikus, kui teisest pensionisambast raha välja võtnud ja laiaks löönud hakkavad kurtma, et nende pension on liiga väike. Kui suur abi oleks pensionisambast, on muidugi iseküsimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles