VASTULAUSE Jürgen Ligi: energeetikas ja hindades on vastuseid rohkem kui küsimusi

Jürgen Ligi
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Jürgen Ligi, riigikogu liige (Reformierakond)
Jürgen Ligi, riigikogu liige (Reformierakond) Foto: Remo Tõnismäe

PUTINI meetod Euroopas pole enamasti sõda, sest Euroopa Liidu ja NATO vastu ta nii ei saa. Enamikus on see olnud energiasõltluse ehitamine, riikide koostöö õõnestamine, vastuolude, valeinfo ja umbusu levitamine.

Ta on oma mõjutustegevuseks kokku ostnud lääne poliitikuid ja parteisid, kellest kommunistide kõrval on edukaim olnud rahvuspopulistidega. Nood räägivad talle sobivalt suveräänsusest ja kiruvad Euroopa Liitu, sekka ka NATO-t, mis tegelikkuses on liitlaste killustamine ja üksindus suhetes Moskvaga. Ukraina saatus tulebki just üksijäämisest. Europarlamendis näiteks on Putinil mõlema partei, nii kommunistide kui "rahvuskonservatiivide" hääled.

Seda sõltuvust ja külvatud segadust lootis Kreml ka Ukraina sõjaks kasutada, sest heaoluühiskondi annab hästi pitsitada ebamugavustega, mida sõda seal tingib: hinnatõusud, sisetülid, sõjapagulased, sõjalise ja majandusliku abi taotlused, mis lääne valijatele ei meeldi. Gruusias 2008. ning Ukrainas 2014. aastal saigi ta vastuseks üsna jõukohased sanktsioonid, mis küll panid majandusele pidurid peale, ent tõstsid Putini enda reitingut ning lääne hirme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles