Viljandi muuseumist saab sihtasutus

Sakala
Copy
Maakonnamuuseumide hulgas on Viljandi muuseum ja tema rohkem kui 100 000 säilikuga kogu üks suuremaid.
Maakonnamuuseumide hulgas on Viljandi muuseum ja tema rohkem kui 100 000 säilikuga kogu üks suuremaid. Foto: Elmo Riig

Kultuuriminister Piret Hartman ja Viljandi linnapea Madis Timpson allkirjastasid teisipäeval ühiste kavatsuste protokolli, millega hakatakse kavandama Viljandi Muuseumi sihtasutuse asutamist. Plaan teha Viljandi muuseumist sihtasutust on olnud õhus juba kümmekond aastat.

"Sihtasutuse loomine aitab kohalikul omavalitsusel ja riigil üheskoos veelgi paremini edendada kohalikku muuseumielu," rääkis kultuuriminister Piret Hartman. "Viljandi muuseumi sisulist tööd sihtasutuse asutamine ei mõjuta, kuid annab see-eest paindlikuma ja vabama juhtimismudeli ning võimaldab kaasata muuseumi tegevustesse ja arengutesse vahetumalt kohalikku kogukonda."

Viljandi linnapea Madis Timpsoni sõnul on sihtasutuse loomine õige samm Viljandi muuseumi edendamiseks.

"Eestis on sihtasutuse loomisega häid kogemusi ning usun, et see laiendab ka Viljandi muuseumi potentsiaali," ütles linnapea. "Meie muuseum võiks senisest tugevamalt turismikaardile saada ning muutuda atraktiivsemaks ja põnevamaks külastuskohaks nii viljandlastele kui ka turistidele. Usun, et sihtasutuse loomine annab selleks vajaliku tõuke."

Ühiste kavatsuste protokolliga lepiti kokku, et sihtasutus Viljandi Muuseum võtab üle praeguse riigiasutuse Viljandi Muuseum ülesanded – ajaloolise Viljandimaa ja kultuuriloolise Mulgimaaga seotud kultuuriväärtusliku materjali kogumise, säilitamise, uurimise ja vahendamise hariduslikel, teaduslikel ja elamuslikel eesmärkidel.

Täpsemate kokkulepete tegemiseks volituste saamiseks moodustab Viljandi linnavalitsus komisjoni. Sihtasutus asutatakse käesoleva aasta jooksul. Kultuuriministeerium on 2012. aastast muuseumivõrku korrastanud ning muuseumide juriidilist vormi muutnud, lähtudes seejuures muuseumide eripärast ja kohalikest oludest. Riik on asutanud 13 muuseumide sihtasutust, kohalike omavalitsuste juhtida on antud viis endist riigimuuseumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles