Ando Kiviberg: kui inimene oma koduriigist pettunult võõrandub, pole vaenlasel sõjariistu vajagi (3)

Ando Kiviberg
, Viljandi linnavolikogu liige (Eesti 200)
Copy
Ando Kiviberg (Eesti 200)
Ando Kiviberg (Eesti 200) Foto: Elmo Riig

SÕBRAD, meie iseseisvust ähvardab suur oht. Ning ei, seekord ei räägi ma Ukraina sõjast, vaid see oht seisneb riigi võõrandumises oma kodanikest, iseäranis neist, kes elavad pealinnast kaugel. Selle võõrandumise põhjustab bürokraatia vohamine, riigivõimu kõrkus ja hoolimatu suhtumine põhiseaduses sätestatud Eesti Vabariigi loomise aluspõhimõtetesse. Meenutame ansambli Revals laulusõnu: "Jumal elab pealinnas nimelt ja sinna ei kosta me hääl."

Nursipalu harjutusväljale ja Rail Balticule ette jäävate maade ülbevõitu võõrandamise lugu ning Saaremaa elektrikatkestustest põhjustatud kahjude hüvitamisest kõrvalevingerdamine on vaid mõned hiljutised näited. Niigi pinges ühiskonnas põhjustavad sellised lood pettumust ja kibestumust ning see on pikas plaanis meile kõigile äärmiselt ohtlik suundumus. Probleemide põhjus on otsustajate sassiläinud arusaamises meie ühise riigi loomise eesmärkidest ning sellele omakorda põhinevas vääras suhtumises oma kodanikesse. Seda tuleb otsustavalt muuta.

Esimene näide Saaremaalt. "Hulgal detsembritormis kannatanud Saaremaa inimestel tekkis ekslik ettekujutus, et Elektrilevi maksab neile päevade kaupa ilma elektrita olemise eest hüvitist ja korvab tekkinud kahjud. Tegelikult sai hüvitist vaid osa kannatanutest." (Postimees, 10. jaanuar)

Teine näide on Nursipalust. "On aru saada, et see on juba ära otsustatud. Meil, lihtrahval ei olegi siin midagi öelda. Saime teada, et homme on kirjad postkastis. /.../ See tekitab tunde, et oli aeg, kus kutsuti kõiki maale elama, aga nüüd tuleb maalt ära kolida ikkagi," kommenteeris maaomanik Karin." (ERR-i uudisteportaal, 21. november 2022)

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles