PÕHJA-SAKALA ⟩ Valla ja selle eksjuhi 750 päeva tagasi sündinud kohtuasi jõudis avaistungini

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Lugu, mis sai alguse pärast 2020. aasta 29. detsembri Sakalas ilmunud artiklit ja jõudis kaebusena kohtusse järgmise aasta 1. aprillil, sai kohtusaalis avalöögi kolmapäeval.
Lugu, mis sai alguse pärast 2020. aasta 29. detsembri Sakalas ilmunud artiklit ja jõudis kaebusena kohtusse järgmise aasta 1. aprillil, sai kohtusaalis avalöögi kolmapäeval. Foto: Sille Annuk

"See asi on siin lappama läinud," ohkas Tartu halduskohtu kohtunik Roby Koik kolmapäeval, kui hakkas Põhja-Sakala endise vallavanema Tõnu Aavasalu ja vallavalitsuse vahel juba enam kui kaks aastat tagasi alanud, aga alles nüüd avaistungini jõudnud kohtuasjas järgmist istungipäeva otsima. "Inimene peab kolmandat aastat kohtus käima."

Neli tundi kestnud istungi esimene tund kulus tehniliste detailide selgitamisele, siis kuulati rohkem kui kaks tundi tunnistaja, valla endise finantsjuhi seletusi, kuidas üks vallaeelarve üldse kokku pannakse, ning lõpuks püüdis kohtunik leida nippi, mil moel vaenupooli lepitada, aga välja sellest midagi ei tulnud.

Vaidluse juured on aastas 2020. Toonane vallavanem Jaanus Rahula ja finantsjuht Kaja Toom kirjeldasid tolle aasta detsembris volikogu istungil ja seejärel ajalehele Sakala valla finantsseisu, mis oli arvatust hulga halvem, ning valla rahakotis haigutas 800 000 euro suurune auk. Kui ajakirjanik tekkinud probleemide põhjuste kohta uuris, viitasid Rahula ja Toom segadustele Tõnu Aavasalu juhtimisel tegutsenud vallavõimule.

Aasta varem vallavanema ameti talle umbusalduse avaldamise tõttu kaotanud Aavasalu nimetas enda pihta sihitud väiteid valeks, nentis, et need kahjustavad tema mainet, ning pöördus 2021. aasta 1. aprillil kohtusse. Kaebust ei esitanud ta aga mitte Rahula, Toomi või teemast kirjutanud ajalehe, vaid vallavalitsuse vastu. Oma au ja väärikuse taastamiseks soovis ta, et vald lükkaks 2020. aasta 29. detsembri Sakalas ilmunud väited ümber ning maksaks kahjutasu, mille määraks kohus. Kohtuniku sõnul on läbi käinud summa 10 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles