Jüri Hansen: Põrgupõhja Jürka ja Põhja-Sakala vald ehk Lahmuse kooli tulevik (3)

Jüri Hansen
, Põhja-Sakala vallavolinik (valimisliit Ühine Tee)
Copy
Jüri Hansen, Põhja-Sakala vallavolinik ja endine Lahmuse kooli direktor
Jüri Hansen, Põhja-Sakala vallavolinik ja endine Lahmuse kooli direktor Foto: Elmo Riig

LAHMUSE mõisas on olnud kool alates aastast 1926. Kui 1961. aastal Suure-Jaanis koolihoone valmis, vähenes Lahmuse koolilaste arv märkimisväärselt. Loodus aga tühja kohta ei salli ja otsiti ­uusi lahendusi. Nüüdseks on seal juba üle 50 aasta õpetatud erivajadusega lapsi.

Lahmusele on välja ehitatud suurepärane kompleks, mõeldes just laste erilisusele. Seejuures ulatas Eesti riigile abikäe Norra riik. Just Norra abiga renoveeriti õpilaskodu, toimetulekumaja ja käsitöömaja. Lapsed, kes Lahmusel õpivad, vajavad oma tunnetega hakkamasaamiseks rohkem ruumi, individuaalsust ja inimlikku lähedust. Põhirõhk õppetöös on pandud nende oskuste arendamisele.

Mõnes mõttes sarnanebki Lahmuse kool kutsekooliga. Ehkki sealt ei anta kutsetunnistust, omandatakse seal oskusi paljudel praktilistel elualadel nagu õmblemine, kudumine, kodundus, puidutöö, sepandus, metsandus, puhastusteenindus, klaasi- ja savitöö ning traktoriõpetus. Õpitakse ka lihtsamaid ehitustöid. Kõik selleks, et noored oskaksid tulevikus midagi oma kätega luua ja saaksid eluga hakkama.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles