Tosin omavalitsustöötajat joonistas jää peal poognaid

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa omavalitsusjuhid kasutasid maanteeameti pakutud võimalust sooritada libedasõiduharjutusi.
Viljandimaa omavalitsusjuhid kasutasid maanteeameti pakutud võimalust sooritada libedasõiduharjutusi. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Ma ei saa aru, miks «Sakala» praegu ei kuula — selle jutu võiks homses lehes avaldada!» hõikas naljatades Viljandi linnavalitsuse majandusameti juhataja Reevo Maidla, kui ta teisipäeval Metsarõõmu toidutare juures järvejääl lehetegijaid silmas.

Põhjus, miks tosinkond Viljandimaa linna- ja vallavalitsuste juhtivtöötajat Sultsis LRK liiklusklubi koolitajatelt libedal autoohjamise nippe said ja järvejääl sõiduharjutusi sooritasid, peitub maanteeameti liiklusohutusprogrammis.

Nimelt näeb Eesti liiklusseadus ette, et omavalitsused peavad liiklusohutuse olukorra hindamiseks ja analüüsimiseks koostama programmi. Eesmärgiks on võetud, et 2015. aastaks ei hukkuks liikluses kolme aasta keskmisena rohkem kui 75 inimest aastas. Samal ajavahemikul liiklusõnnetustes vigastada saanute arvu soovitakse hoida aastas 1500 piires.

Viljandimaa omavalitsustel sellekohast tegevusplaani veel ei ole. Seepärast korraldaski maanteeamet omavalitsusjuhtidele infopäeva ja sõidukoolituse. Teiste seas astus üles maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg, kes rääkis omavalitsuse rollist riikliku liiklusohutuse programmi elluviimises.

Ürituse lõpul tegid osalejad läbi algajatele juhtidele kohustusliku libedasõidu koolituse. Professionaalide näpunäidete järgi sooritati järvejääle asetatud koonuste vahel  slaalomiharjutus ning mitmesuguseid põikeharjutusi.

Üks koolitusel osalenu, Paistu vallavanem Ene Saar pidas saadud kogemust igati heaks.

«Minu arvates on väga kasulik, kui autojuht saab võimaluse tunnetada oma nõrku külgi,» rääkis ta. «Mõtled küll, et oled terve igaviku autorooli keeranud ja seetõttu väga kogenud, aga harjutusi tehes võib selguda, et tegelikult on oskused napid.»

Saar lisas, et Eestis on palju hästi libedaid kõrvalteid, kus oskus autoga hakkama saada on vajalik. «Näiteks Holstre—Paistu tee on talviti nagu liuväli,» tõi ta oma vallast näite.

Ene Saar pidas kõigiti kasulikuks kogu liiklusohutuse infopäeva. «Sellistest asjadest on hea aeg-ajalt ikka ja jälle rääkida,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles