Paistu vald ehitab sotsiaal­keskuse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Saar
Ene Saar Foto: Elmo Riig / Sakala

Artikkel ilmus
3. märtsi «Sakalas»


Paistu valla tänavune eelarve on mullusega võrreldes kosunud 54 protsenti, kasvust põhiosa moodustab sihtasutuselt saadav toetus.

Vallavanem Ene Saar ütles, et tänavuse suurima investeeringusummaga ehitatakse sotsiaalkeskus. Töö maksumus on 590 000 eurot, millest 498 229 eurot annab toetusena Ettevõtluse Arendamise sihtasutus.

Käesoleva aasta lõpul on kavas sulgeda rendipinnal asuv hooldeasutus. Osa väiksema abivajadusega majaelanikke asub elama uude sotsiaalmajja üüripinnale, osa läheb teistesse maakonna hooldeasutustesse.

«Sotsiaalmaja valmimine võimaldab käivitada toetatud elamise teenuse ning on majanduslikult säästlik vaheetapp enne statsionaarsesse hooldeasutusse asumist,» selgitas Saar.

Paistu valla põhitegevuse kuludest pool ehk täpsemalt 51,7 protsenti läheb hariduskuludeks. «Et investeeringulaenud oleme tagasi maksnud, on hariduskulude puhul tegemist koolide ning lasteaedade majandus- ja palgakuludega,» lausus vallavanem.

Ta märkis, et sel aastal tullakse toime riigi antava õpetajate palgarahaga, kuid tuleval aastal võib olukord muutuda. «Järgmisel õppeaastal jääb õpilaste arv viimases kooliastmes prognoositavalt alla 30 lapse, mis tähendab riigi haridustoetuse tuntavat vähenemist ja omavalitsuse eelarvest palgalisa leidmist,» rääkis ta.

Tänavuse eelarve põhitegevuse kuludest 15,6 protsenti ehk 195 528 eurot läheb sotsiaalhoolekandele ja 11,5 protsenti ehk 143 374 eurot elanike vaba aja sisustamise korraldamiseks ning eri organisatsioonides osalemise kuludeks.

Paistu valla külade vee- ja kanalisatsioonitrasside rekonstrueerimine on kavas paaril järgmisel aastal, tänavu tehakse selleks tööks vajalik projekteerimine.

Vallavanema ütlemist mööda on nii sel kui järgmisel aastal tähtis teema nelja valla liitumise ettevalmistamine ja koostöö, millesse kõik osalised peavad hea tulemuse nimel oma panuse andma.

Nagu ikka, on suurim valla sissetuleku allikas üksikisiku tulumaks: seda on  planeeritud 592 500 eurot ehk kolm protsenti rohkem, kui laekus mullu.

«Riigi eraldatav tasandusfond, milles on ka sihtotstarbelised toetused, on vähenenud 19 700 euro võrra — 389 267 euroni,» lausus Saar.

Kolmas suurem tuluallikas on tulud valla majandustegevusest: 169 515 eurot. Maavara kaevandamise õiguse tasu, mis teisisõnu tähendab riigikarjääridest liiva ja kruusa kaevamist, on planeeritud 80 000, ja maamaksu 57 500 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles