VALIMISED ⟩ Otsustatud! Sotside esinumber Järva- ja Viljandimaal on Lauri Läänemets, Helmen Kütt kandideerib teisena

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Eelmistel riigikogu valimistel sai Helmen Kütt esinumbrina 2194 häält ning pärast viimaseid kohalikke valimisi töötab ka Viljandi volikogu esimehena.
Eelmistel riigikogu valimistel sai Helmen Kütt esinumbrina 2194 häält ning pärast viimaseid kohalikke valimisi töötab ka Viljandi volikogu esimehena. Foto: Elmo Riig

Sotsiaaldemokraatliku erakonna Järva- ja Viljandimaa juhatus kogunesid kolmapäeva õhtul, et arutada ringkonna valimisnimekirju ja kinnitada esinumber. Otsustati, et esinumbriks saab erakonna esimees Lauri Läänemets. Eelmistel valimistel esinumber olnud Helmen Kütt andis teada, et kandideerib nimekirjas teisel kohal.

Järva- ja Viljandimaa sotsiaaldemokraatliku erakonna nimekiri oli pikalt kinnitamata ning esinumber lahtine, sest erakond oli dilemma ees. Kas panna esinumbriks Helmen Kütt, kes eelmistel valimistel tegi nimekirja parima tulemuse, või samas piirkonnas kandideeriv Lauri Läänemets, kellest vahepeal on saanud erakonna esimees ja siseminister? Eelmistel riigikogu valimistel sai Helmen Kütt Läänemetsast märksa enam hääli ning viimastel kohalikel valimistel sai ta Viljandis 875 häälega parima tulemuse. Otsus langes siiski Läänemetsa kasuks.

Helmen Kütt sõnas otsuse kommentaariks, et loomulikult nõudis see omajagu peamurdmist, sest ringkonna esinumber pälvib rohkem tähelepanu meedialt ja saab keskse koha valimisreklaamides. Küti sõnutsi tuli selline otsus aga esimees Lauri Läänemetsaga sõbralikus üksmeeles ning kaalumisel oli ka variant, et Kütt kandideerib esimesena ning Läänemets teisena. "Selle võimaluse pakkus erakonna esimees tõesti," märkis Kütt. Otsustavaks sai aga tema sõnutsi põhimõtteline küsimus: kui erakonna esimees endasse näiliselt ei usu ega kandideeri esimesena, siis miks peaks valija temasse uskuma?

"Läänemets tegi eelmistel valimistel nimekirjas neljandana väga soliidse tulemuse ning nüüd, erakonna esimehena ja rohkem kogemusi omandanud poliitikuna, teeb kindlasti veel parema," rääkis Kütt. "On oluline, et me seda ka jõuliselt välja näitame, et seisame oma esimehe selja taga."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles