Savimaalid jõuavad Viljandisse

Sakala
Copy
Jaanika Bahvali loodud savimaalid on harmoonilised ning huvitava ja kutsuva tekstuuriga.
Jaanika Bahvali loodud savimaalid on harmoonilised ning huvitava ja kutsuva tekstuuriga. Foto: Erakogu

Kolmapäeval, 11. jaanuaril kell 18 avatakse Sakala keskuses Jaanika Bahvali savimaalide näitus "Savigalaktikad". Autori kinnitusel on inimesed tema loodud teostes näinud tihti pilvi, kosmost või galaktikaid. See tagasiside vaatlejatelt inspireeriski looma midagi konkreetsemat ja nii sündis näitus "Savigalaktikad". Näituse korraldajate kinnitusel on Jaanika Bahvali loodud savimaalid harmoonilised, huvitava ja kutsuva tekstuuriga. 

Savimaalid on savi valamise kunst, kus erinevad savid ja pigmendid reageerivad ning segunevad omavahel, luues abstraktse väljenduse. Savil on salvestavad omadused ja seetõttu püüab Jaanika Bahval kõiki oma maale luua heas tundes ja kohalolemises. Savi on tema jaoks hingav elusolend, kellega peab oskama läbi saada. Kui savi usaldab sind, siis ta muutub su käes vormitavaks, taltsaks, teeb koostööd ja lubab ennast esitleda. Kunstniku sõnul võttis ikka omajagu aega, et saavutada saviga selline suhe, et ta lubaks end ka valada.

Jaanika Bahval on vabakutseline kunstnik, kes elab koos oma abikaasa ja kolme lapsega Põlvamaa metsade ja põldude vahel Kassilaane külas toredas savimajas. Maalima hakkas ta 2018. aasta alguses. Olles mitu aastat oma stiili erinevate tehnikate kaudu otsinud, jõudis ta lõpuks tagasi savini, millele alguses liiga kiiresti käega oli löönud. Savimaalide loomiseni jõudis Jaanika Bahval, sest ta soovis kunstnikuna leiutada midagi täiesti uut, kasutada materjali ja tehnikat, mida varem ei ole sellisel viisil kasutatud.

Näitus jääb Sakala keskuses avatuks 7. märtsini.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles