Tänaõhtusel tänujumalateenistusel jutlustab peapiiskop

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Peapiiskop Urmas Viilma
Peapiiskop Urmas Viilma Foto: Sander Ilvest

Viljandi Jaani kogudus tähistab täna kell 17 algava tänujumalateenistusega 550. aastapäeva ning sellel antakse kätte esimesed Viljandi Jaani koguduse tänumedalid. Need pälvivad vaimulik Jaan Tammsalu ja koguduse liige Leili Weidebaum. Jumalateenistusel jutlustab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma ning laulavad Viljandimaa kammerkoor, koguduse naisansambel Iris ja Karl-Vahur Vingisaar.

Viljandi Jaani kirik on ligi seitsme ja poole sajandi pikkuse ajalooga hansalinnas Viljandis kõige vanem pühakoda ja ka kõige vanem hoone, mis tänase päevani tegutseb oma algses funktsioonis. Aastatel 1466–1472 Püha Frantsiskuse ordu kloostrikirikuna rajatud pühakoda jätkas reformatsiooni tulles oma tegevust luterliku linnakirikuna ning on sõdades ja tulekahjudes saadud purustuste järel ikka ja jälle üles ehitatud. 1952 võõrandas nõukogude võim Jaani kiriku koguduselt ja muutis selle kaubalaoks. 1991. aastal Jaani kogudus taastati ning 1992. aastal pühitseti Jaani kirik taas pühakojana koguduse ja linnarahva kasutusse.

Tänavu ja tuleval aastal tähistab Viljandi Jaani kogudus mitmesuguste ettevõtmistega kiriku ja koguduse 550. juubelit. Tänavu 14. ja 15. mail korraldati 26 tundi väldanud koraalimaraton, suvel avati Vabaduse platsil näitus "Kirik linna südames", olnud on laste ja noorte omaloominguliste laulude võistlus "Päikeselaul" ja peetud frantsiskusepäeva konverents.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles