Helir-Valdor Seeder: presidendi intervjuu oli justkui viielise õpilase keskpärane eksam

Helir-Valdor Seeder
, Isamaa esimees
Copy
Helir-Valdor Seeder, Viljandi linnavolikogu liige ja erakonna Isamaa esimees
Helir-Valdor Seeder, Viljandi linnavolikogu liige ja erakonna Isamaa esimees Foto: Eero Vabamägi

President Alar Karise aastalõpuintervjuu Eesti rahvusringhäälingule oli tasane ja nurkadeta justkui viielise õpilise keskpärane eksamisooritus, kus puudutati küll enamikku olulisi teemasid, aga libiseti neist kiirel tempol üle. Teemade käsitlus oleks võinud olla sügavam ja nõudlikum. Nii mõndagi kriitilist ja märkimisväärset jäi üldse mainimata. Aga eks intervjuu ole alati kahepoolne looming ja sõltub väga palju ka sellest, kuhu küsija tüürib.

Paljud kohustuslikud teemad, mis eestlasi sel aastal puudutasid, olid ära markeeritud: inimeste toimetulek, energiaküsimused, sõda, julgeolek, punamonumendid. Kohustuslik programm käidi läbi kellelegi turja hüppamata. Aga mis minu arvates presidendil kohustuslikest teemadest ütlemata jäi, oli eestlaste demograafiline olukord, mis on meie kestmise küsimus.

Ometi on see olnud lõppeva aasta üks läbivaid teemasid Eesti ühiskonnas nii poliitikute kui ka laiemalt arvamusliidrite aruteludes ja teravates vaidlustes, kulmineerudes aasta lõpul veel perehüvitiste eelnõu kokkupõrkega presidendi ja parlamendi vahel. Delikaatne vaikimine on ka sõnum, aga me ei saa endale lubada vaikset hääbumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles